Ny forskning viser at semaglutid, den aktive ingrediensen i Ozempic og Wegovy, kan hjelpe med å behandle hudtilstanden hidradenitis suppurativa.

Ny forskning: Ozempic kan forbedre en vanlig og kronisk hudsykdom

En ny studie viser at Ozempic forbedrer behandlingsresultatene for overvektige pasienter med hudsykdommen hidradenitis suppurativa.

Publisert Sist oppdatert

(EADV, Amsterdam) Hidradenitis suppurativa (HS) er en sykdom preget av smertefulle byller og fistler som kan føre til sekresjon, ubehagelig lukt og alvorlige arrdannelser. Dette påvirker livskvaliteten til pasientene betydelig. Sykdommen er sterkt knyttet til fedme og rammer minst 1 av 100 personer, noe som tilsvarer rundt 50 000 nordmenn.

Behandlingsalternativer inkluderer vekttap, antibiotika, betennelsesdempende medisiner, biologiske legemidler, kirurgi og laserterapi – og kanskje etter hvert semaglutid, den aktive ingrediensen i diabetesmedisinen Ozempic og slankelegemidlet Wegovy. 

I en ny studie fikk 30 overvektige pasienter med ulike nivåer av HS ukentlige doser av semaglutid i omtrent åtte måneder.

Færre utbrudd 

– Deltakerne gikk i gjennomsnitt ned 6 kilo, forbedret blodsukkeret, reduserte betennelse i kroppen og opplevde færre HS-oppblussinger, forteller førsteforfatteren David Lyons på telefon til HealthTalk. I gjennomsnitt ble frekvensen av disse oppblussingene redusert fra én gang hver 8 ½ uke til én gang hver 12. Uke. Livskvaliteten bedret seg dessuten markant. DLQI-skåren, som måler livskvalitet relatert til hudsykdommer, falt fra 13/30 til 9/30, noe som indikerer en betydelig forbedring.

Hidradenitis suppurativa er en betennelsestilstand som forårsaker lesjoner, rammer minst 1 av 100 personer, og er sterkt knyttet til fedme. Bildet viser hidradenitis suppurativa i armhulen.

Resultatene ble presentert denne uken på konferansen til European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) i Amsterdam. Lyons måtte prioritere pasientene sine hjemme i Irland og kunne derfor ikke være til stede på kongressen. 

– Våre funn tyder på at semaglutid, selv i beskjedne doser, kan gi betydelige fordeler i behandlingen av HS, sier Daniel Lyons, som er hovedforsker ved St. Vincent's University Hospital i Dublin.

Bedre livskvalitet

Slik forteller han hvorfor han og kollegene startet studien.

– Forskning har vist at det er en sterk sammenheng mellom fedme og HS. Fedme kan også bidra til å forverre symptomene. Vi vet at når pasienter med HS går ned i vekt, kan sykdommen ofte forbedres. Så vi tenkte av hvis vi brukte semaglutid som et tillegg til standardbehandling for HS, kunne det potensielt forbedre resultatene for våre pasienter. Dette var det som fikk oss til å starte studien, sier han.

– Semaglutids rolle i å fremme vekttap er godt etablert, men det er spesielt spennende at det også kan redusere frekvensen av HS-oppblussinger, noe som bidrar til de betydelige forbedringene i pasientenes livskvalitet.

Positivt overrasket

– Ble du overrasket over resultatene?

– Studien vår er fortsatt ganske foreløpig, ettersom det er en retrospektiv analyse med bare 30 pasienter, så vi kan ikke trekke for mange konklusjoner fra resultatene. Men vi ble positivt overrasket over forbedringene i denne lille kohorten når det gjelder BMI, vekt og livskvalitetsskår (DLQI). Funnene er lovende, og basert på dette fortsetter vi å forskrive semaglutid til våre HS-pasienter, spesielt de med høy BMI. Vi fortsetter analysen, og selv om det er tidlig, er det oppmuntrende.

Han forteller at det trengs større studier er for å bekrefte disse funnene og vurdere effekten av høyere doser semaglutid. – En randomisert kontrollert studie vil til slutt være nødvendig for å bekrefte disse fordelene, ettersom pasientene i vår studie også gikk på behandlinger, som biologiske legemidler. Det er neste steg for å kunne fastslå semaglutids rolle i HS, sier han.

– Vi håper at våre foreløpige data vil oppmuntre dermatologer til å vurdere vekttapsmedisiner som et tillegg til eksisterende HS-behandlinger, og inspirere til videre forskning på området for å forbedre resultatene for mennesker som lever med denne utfordrende tilstanden, sier Lyons.

Reduserer betennelse

– Mekanismen som gjør at semaglutid kan påvirke frekvensen av HS-oppblussinger utover vekttapet, er interessant. Har du noen teorier?

– Vi undersøkte serologiske markører, som HbA1c, C-reaktivt protein (CRP), og andre inflammatoriske markører som nøytrofiler og lymfocytter. Dessverre, gitt det lille antallet i denne analysen, kunne vi ikke trekke noen klare sammenhenger mellom reduksjon i betennelse og forbedring i HS-oppblussinger. Men det å redusere betennelse er en teoretisk mekanisme vi vil utforske videre i fremtidig forskning, på samme måte som metformin reduserer betennelse,sier han.

– Semaglutid ser ut til å være en “sveitsisk lommekniv”, med potensial for å behandle mange ulike tilstander?

– Helt riktig! Vi ser potensial innen flere spesialiteter—revmatisme, slitasjegikt, og mer. Vekttap kan forbedre mange tilstander, så det er ikke bare relevant for endokrinologer eller diabetespasienter. Fordelene kan være veldig omfattende, sier han. 

– Basert på disse resultatene, vil du foreskrive semaglutid for HS-pasienter i din praksis?

– Ja, vi vil fortsette å foreskrive det til pasienter som møter BMI-kriteriene, og vi gjør det allerede. Spesielt i vår spesialistklinikk for HS foreskriver vi det til pasienter med både forhøyet BMI og HS. Jeg tror at studien vår, selv om den er foreløpig, kan gi andre dermatologer trygghet i at semaglutid kan være en gunstig behandling for denne pasientgruppen, avslutter Lyons.

Ny behandling på vei

Per i dag er Humira (adalimumab) den eneste godkjente behandlingen for HS i Norge. Selv om legemiddelet har hjulpet mange, er det ikke tilstrekkelig effektivt for alle pasienter, eller det mister effekten over tid. 

Beslutningsforum skal vurdere om andre behandlingsalternativer som Bimzelx (bimekizumab) og Cosentyx (sekukinumab) skal tas i bruk i Norge. Bimzelx har vist lovende resultater i å redusere HS-symptomer med 50 % etter fire måneder.

Powered by Labrador CMS