Bare én av fire pasienter som fikk foreskrevet Novo Nordisks Wegovy eller Ozempic for vekttap, fortsatte å bruke de populære medisinene etter to år.

75 prosent slutter med slankemedisiner som Wegovy før det er gått to år

Bare én av fire amerikanske pasienter som fikk foreskrevet Novo Nordisks Wegovy eller Ozempic for vekttap, fortsatte å bruke de populære medisinene etter to år.

Publisert

Dette viser en analyse av amerikanske apotekdata som Reuters har fått tak i, og som avdekker en jevn nedgang i bruken over tid.

Analysen inkluderer ikke detaljer om hvorfor pasientene sluttet med medisinene, men den gir en økt innsikt i pasientenes reelle erfaringer med legemidlene enn tidligere forskning, som kun studerte bruk over ett år eller mindre, skriver Reuters. 

Kostbart 

Medisiner som Wegovy kan i USA koste over 1000 dollar i måneden - eller om lag 10 600 kroner. I Norge koster ett års bruk av Wegovy 36 000 kroner. I Norge er legemidlet ikke på blå resept slik at pasientene selv må betale hele kostnaden.

De høye prisene i USA har nylig blitt kritisert av president Joe Biden som har har påpekt at hvis bare halvparten av voksne med fedme brukte disse legemidlene, vil kostnadene for landet bli 411 milliarder dollar per år. Dette er 5 milliarder dollar mer enn det amerikanerne brukte på alle reseptbelagte legemidler i 2022.

Prime Therapeutics og Magellan Rx Management - en Pharmacy Benefit Manager - gjennomgikk data for 3,364 personer med helseforsikringer som dekker bruken GLP-1-legemidler. Alle hadde mottatt nye resepter mellom januar og desember 2021 og hadde en fedmediagnose eller en kroppsmasseindeks på 30 eller høyere. Pasienter som brukte legemidlene for type 2-diabetes, som GLP-1-legemidlene opprinnelig ble utviklet for ble ekskludert fra analysen. Gjennomsnittsalderen til pasientene som ble inkludert i analysen var 46,5 år, og 81 % av dem var kvinner.

I fjor publiserte Prime Therapeutics og Magellan Rx Management data som viste at kun 32 % av pasientene fortsatt brukte en GLP-1-medisin for vekttap 12 måneder etter de fikk sin første resept. Tallene etter to år viser en betydelig nedgang i compliance over tid for både nyere og eldre GLP-1-legemidler.

For Wegovy fortsatte bare 24,1 % av pasientene behandlingen to år etter de fikk sin første resept, ned fra 36 % etter ett år. For Ozempic, som har samme aktive ingrediens som Wegovy – semaglutid – fortsatte 22,2 % av pasientene å fornye reseptene sine etter to år, ned fra 47,1 % etter ett år.

Eldre GLP-1-legemidler hadde enda større nedgang. Etter to år fortsatte bare 7,4 % av pasientene å ta Novo Nordisks Saxenda, et mindre effektiv slankemedisin som noen amerikanske helseforsikringsselskaper krever at pasientene prøver før de får tilgang til nyere GLP-1-legemidler som Wegovy eller Eli Lillys Zepbound.

Andel pasienter som fremdeles står på GLP-1 behandling to år etter første resept

Hvorfor stopper pasientene behandlingen?

Prime/MRx spurte ikke pasientene hvorfor de sluttet med reseptene sine. Dr. Patrick Gleason, assisterende visepresident for helseresultater ved Prime/MRx og medforfatter av analysen, sier til Reuters at det sannsynligvis skyldes en blanding av bivirkninger som kvalme og oppkast, utgifter som ikke dekkes av forsikringen, og mangel på legemidler.

Leger sier ifølge Reuters at noen pasienter kan ha valgt å slutte med medisinen etter å ha oppnådd vekttap. Andre studier har vist at de fleste pasienter som slutter med GLP-1-legemidler vanligvis legger på seg mesteparten av vekten. Helsegevinster for denne pasientgruppen tar tar tid å realisere. Og når man slutter å ta slankemedisinene slutter også effekten etter en tid.

– Det er ingen som virkelig vet hvor lenge man bør bruke disse medisinene, sier Dr. Walid Gellad, professor i medisin ved University of Pittsburgh, som studerer medikamentetterlevelse.

Kritikk fra Novo

Novo Nordisk påpeker i en uttalelse flere begrensninger ved analysen. De sier at Wegovy ikke ble lansert i USA før juni 2021, som er midt i studieperioden, og at medisinen ikke umiddelbart ble dekket av forsikring. Dessuten er Ozempic ikke godkjent for behandling av fedme, noe som kan påvirke pasientenes refusjon og vedvarende bruk av terapien, ifølge den danske legemiddelprodusenten.

Selskapet uttalte at de "ikke mener at disse dataene er tilstrekkelige til å trekke konklusjoner om generell pasientetterlevelse og vedvarende bruk av forskjellige GLP-1-medisiner, inkludert våre behandlinger."

De nyere GLP-1-medisinene viser i kliniske studier ar de kan hjelpe pasienteme med å miste mer enn 15 % av kroppsvekten ved å undertrykke appetitten og fremme en metthetsfølelse. 

Studier har vist at tirzepatide, den aktive ingrediensen i Lillys Zepbound og Mounjaro, fører til større vekttap sammenlignet med semaglutide, som er virkestoffet i Novo Nordisks Ozempic og Wegovy. Lillys studie for Zepbound viste et gjennomsnittlig vekttap på 21 % over 72 uker, mens Novos studie for Wegovy ga et gjennomsnittlig vekttap på 15 % over 68 uker.

Disse medisinene blir testet for en rekke andre helsefordeler som kan forbedre forsikringsdekningen. Wegovy fikk i mars godkjenning i USA for å redusere risikoen for slag og hjerteinfarkt hos overvektige og fete voksne.

Analysen testet ikke langtidsbruk av Lillys Mounjaro og Zepbound, som ble lansert etter studiens startpunkt. Eli Lilly avslo å kommentere undersøkelsen.

Powered by Labrador CMS