Ingrid Stenstadvold Ross storkoste seg da hun ringte rundt og overrasket lykkelige forskere med beskjeden om at de får forskningsmidler fra Kreftforeningen.

Kreftforeningen gir 186 millioner til forskning

– Dette får enorm betydning for pasienter over hele landet, fastslår generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross etter å ha gitt 25 toppforskere opptil 8 millioner kroner hver. Dette er Kreftforeningens største forskningstildeling noensinne.

Pengene er samlet inn ved at folk har kjøpt rosa sløyfe, gitt penger til Krafttak mot kreftaksjonen, betalt medlemskontingent eller løpt for kreftsaken. Det er også gaver fra privatpersoner og næringsliv, jule- og bursdagsgaver, samt testamenter.

– Det er dette spennet i giverglede som gjør at vi kan fordele denne rekordsummen, sier Ross.

Flere av årets utvalgte forskningsprosjekter er utenfor Norges tre største byer, noe Ross tror vil heve lokal kompetanse og bidra til at flere pasienter får gode behandlingstilbud nær sine hjemsted. Blant annet fikk prosjekter ved Universitetet i Tromsø, Stavanger universitetssykehus, Sørlandet sykehus og Sykehuset i Vestfold støtte fra Kreftforeningen.

Ved Universitet i Tromsø får professor Terje Johansen 8 millioner kroner til å prøve å sabotere den komplekse prosessen som får kreftceller til å bli resistente mot kreftmedisiner.

– Jeg kjenner stor glede og takknemlighet. Å opprettholde forskning av høy kvalitet over hele landet er alfa og omega, særlig blant oss som jobber på universiteter tilknyttet sykehus som diagnostiserer og behandler pasienter. Og så kjenner jeg jo et ekstra ansvar ved tanken på at dette er innsamlede midler, sier han.

Ross forteller i en pressemelding at kvaliteten på søknadene i den årlige utlysningen av forskningsmidler aldri har vært høyere. Særlig gleder hun seg over at flere forskningsprosjekter utenfor de tre største byene er blant dem som nådde helt opp, i tøff konkurranse mellom 143 søkere.

Flere av midlene går til forskningsprosjekter innenfor immunterapi, som går ut på å stimulere kroppens immunforsvar til å drepe kreftceller, og til videreutvikling av stråleterapi, en behandling mange kreftpasienter er gjennom.

Professor og kreftlege Anne Hansen Ree ved Akershus universitetssykehus får 8 millioner kroner som gjør det mulig å inkludere alle landets seks universitetssykehus i en studie der pasienter som har tarmkreft med spredning, behandles med en kombinasjon av immunterapi og cellegift.

– Nå får pasienter over hele landet vært med på studien, og det betyr utrolig mye. Tusen, tusen takk til Kreftforeningen! sier hun.

Powered by Labrador CMS