Line Storesund Rondan er leder for myndighetskontakt og kommunikasjon i GSK. Foto: LMI
Mumemories
Nye data: Fortsatt høy beskyttelse mot helvetesild ti år etter vaksinering
Nye langtidsdata presentert av GSK avslører at deres rekombinante zostervaksine, Shingrix fortsatt gir høy beskyttelse mot helvetesild hos voksne over 50 år, mer enn ti år etter vaksinasjon.
Annonse kun for helsepersonell
Studien, som fulgte deltakere i opptil elleve år etter vaksinering, viste en kumulativ vaksineeffekt på 79,7 prosent fra år seks til elleve etter vaksinering.
– Beskyttelsen forble høy for hvert år etter vaksinering, med en effekt på 82,0% i det 11. året, forteller Line Storesund Rondan, leder for myndighetskontakt og kommunikasjon i GSK. Hun understreker at disse dataene, som ble presentert på European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID) i Barcelona den 30. april 2024, bekrefter vaksinens langvarige effektivitet.
Studien avdekket ingen nye sikkerhetssignaler i løpet av oppfølgingsperioden, noe som styrker tilliten til vaksinens sikkerhetsprofil.
Annonse kun for helsepersonell
Forebygge utbrudd
GSKs vaksine er designet for å forebygge utbrudd av helvetesild, en virussykdom forårsaket av reaktivering av varicella zoster-viruset – det samme viruset som forårsaker vannkopper. Når en person har hatt vannkopper, forblir viruset latent i nervevev nær ryggmargen og hjernen. År senere kan viruset reaktiveres og føre til helvetesild.
Med en tredjedel av befolkningen som forventes å utvikle helvetesild i løpet av livet, og en økning i forekomsten etter fylte 50 år på grunn av aldersrelatert svekkelse av immunforsvaret, peker Rondan på vaksinens relevans. – Disse resultatene indikerer langvarig beskyttelse mot helvetesild ved bruk av GSKs vaksine, noe som er viktig for individuelle og offentlige helseinvesteringer, sier hun.
En zostervaksine, ofte referert til som en helvetesildvaksine, er designet for å forebygge utbrudd av helvetesild, en virussykdom forårsaket av reaktivering av varicella zoster-viruset – det samme viruset som forårsaker vannkopper. Når en person har hatt vannkopper, forblir viruset latent i nervevev nær ryggmargen og hjernen. År senere kan viruset reaktiveres og føre til helvetesild.
Annonse kun for helsepersonell
Smertefullt
Helvetesild er kjent for å forårsake et smertefullt, brennende og kløende utslett, som oftest opptrer på den ene siden av kroppen eller ansiktet. Det kan også føre til tretthet, feber og hodepine. I alvorlige tilfeller kan helvetesild føre til komplikasjoner som postherpetisk nevralgi, en tilstand hvor smerten vedvarer etter at utslettet har gått bort, samt andre nevrologiske problemer.
Zostervaksiner virker ved å øke kroppens immunitet mot varicella zoster-viruset, hjelper med å forhindre at viruset reaktiveres som helvetesild, eller reduserer alvorlighetsgraden av sykdommen og dens komplikasjoner dersom den oppstår. De mest kjente zostervaksinene inkluderer Shingrix fra GSK, som er en nyere rekombinant vaksine anbefalt for personer over 50 år, og Zostavax, en levende attenuert vaksine som tidligere ble brukt.
Rondan mener at langtidsbeskyttelsen til Shingrix underbygger betydningen av å inkludere vaksinen i fremtidige vaksinasjonsprogrammer for voksne, spesielt med tanke på den høye forekomsten og potensielt alvorlige konsekvenser av sykdommen.
Annonse kun for helsepersonell
I Norge jobber Folkehelseinstituttet med en såkalt «fullstendig metodevurdering» som er beslutningsgrunnlaget for eventuell inklusjon av vaksine mot helvetesild i et voksenvaksinasjonsprogram.
Vaksine mot helvetesild er allerede offentlig finansiert til eldre i mange land i Europa, blant annet i Storbritannia, Italia, Hellas, Kypros, Tyskland, Spania, Luxembourg, Polen (delvis refusjon) og Sveits. I tillegg har flere land også refusjon for pasientgrupper med spesielt økt risiko.