Novo Nordisk har søkt om at pasienter som har sykelig overvekt og vektrelaterte kardiovaskulære problemer kan få Wegovy på blå resept.

Skal vurdere om Wegovy skal få blå resept på nytt

Norske pasienter kan få slankemedisinen Wegovy på blå resept, om legemiddelselskapet Novo Nordisk får gjennomslag for søknaden hos norske helsemyndigheter.

Publisert Sist oppdatert

Det danske selskapet bekrefter overfor NRK at det har sendt inn en søknad.

– Vi kan orientere om at vi denne uken har sendt inn ny refusjonssøknad for Wegovy, sier Tor Frostelid, samfunns- og myndighetskontakt i Novo Nordisk.

Søknaden handler om refusjon for personer som har sykelig overvekt og vektrelaterte kardiovaskulære problemer. Hvis søknaden blir godkjent, betyr det at leger kan søke Helfo om at pasientens utgifter til medisinen dekkes av staten. Wegovy er del av en ny klasse med GLP-1-baserte fedmebehandlinger som kan forårsake betydelig vekttap. 

Det er Direktoratet for medisinske produkter som skal vurdere om Wegovy kan forskrives på blå resept. De vil da basere seg på resultater fra en stor, femårig studie som viser at Wegovy reduserte risikoen for kardiovaskulære problemer med 20 prosent for personer med overvekt eller fedme. 

Offentlige myndigheter i Europa har vært motvillige til å betale for Wegovy som fedmebehandling siden de ser på den mer som en kosmetisk- enn som en medisinsk behandling. Det kan nå endre seg, for Select-studien er den første studien som viser at en fedmemedisin forbedrer kardiovaskulære resultater. Å kunne dokumentere at Wegovy ikke bare hjelper pasienter med å gå ned i vekt, men også kan senke risikoen for andre alvorlige sykdommer forbundet med fedme, kan ytterligere øke etterspørselen og legge press på myndighetene til å gi legemidlet refusjon.

I januar i fjor sa legemiddelverket nei til å gi Wegovy blå resept med begrunnelsen at nytten av behandlingen og prisen produsenten har satt, ikke står i et rimelig forhold. Men leger kan skrive ut legemidlet på hvit resept, hvilket betyr at pasientene selv må betale for legemidlet som koster 36.079 kroner per år. Etterspørselen har vært rekordartet. I fjor omsatte Wegovy for 700 millioner kroner i Norge, viser tall fra Farmastat. Det gjorde legemidlet til Norges sjette største målt i omsetning. 

Amerikanske Food and Drug Administration (FDA) ga i mars i år en indikasjonsutvidelse for Novo Nordisk sitt fedmelegemiddel Wegovy basert på Select-studien. Novo forteller at de også har søkt om samme indikasjonsutvidelse i Europa, og en beslutning forventes i løpet av dette året.

Powered by Labrador CMS