Professor emeritus Johanne Sundby får Kongens fortjenstmedalje for sin mangeårige og mangfoldige virksomhet innen kvinnehelse, både i Norge og internasjonalt.
Foto: Universitet i Oslo og Det kongelige slott
Kongens fortjenstmedalje til Johanne Sundby
Professor Johanne Sundby får Kongens fortjenstmedalje for sin mangeårige og mangfoldige virksomhet innen kvinnehelse, både i Norge og internasjonalt.
Sundby har i stor grad viet sitt profesjonelle liv til global helse. Selv om hennes tidlige karriere og studier var rotfestet i Norge, rettet hun snart sitt blikk utover. Hennes interesse for global helse ble vekket av eventyrlyst og tidlig eksponering for kulturelle forskjeller.
Annonse kun for helsepersonell
Overrekkelsen skjer den 27. november.
Etter å ha blitt gynekolog, jobbet hun med fertilitet og barnløshet, først i Norge, deretter i Afrika, noe som førte til hennes langvarige engasjement i et transnasjonalt nettverk. Hun fikk også oppdraget med å forberede den norske posisjonen i befolkningskonferansen i Kairo i 1994.
– Det var en banebrytende konferanse, der rettigheter i befolkninger og fruktbarhet stod sentralt, har hun tidligere uttalt til Tidsskrift for Den norske legeforening. – Jeg var med i den norske delegasjonen og fikk delta i skikkelig toppolitikk på mitt fagfelt. Da jeg etterpå fikk postdoktoren i Oslo, ble det starten på arbeidet med global helse jeg fortsatte med til nå.
Johanne Sundby
Født 1951
Cand.med., Universitetet i Oslo 1979
Spesialist i fødselshjelp og gynekologi 1990
Ph.d.-stipendiat ved Folkehelseinstituttet og rådgiver i Helsetilsynet 1988–1994
Dr.med. i samfunnsmedisin 1994
Postdoktor i internasjonal reproduktiv helse, Universitetet i Oslo 1994–96
Leder, NOU Nor 13, 1999, om kvinners helse i Norge
Professor i samfunnsmedisin og global helse, Universitetet i Oslo
Sittet 6 år i styret i WHOs forskningsprogram HRP
Ledet program i Forskningsrådet, Utviklingsveier i Sør
Kilde: Den norske legeforening