ASCO 2023:
Åslaug Helland om Keynote-studie på lungekreft: – Kjempeviktig for pasientene
Lørdag ble dataene fra KEYNOTE-671-studien, som evaluerte neoadjuvant og adjuvant behandling med pembrolizumab (Keytruda) og cellegift før operasjon, lagt frem på ASCO. Lungekreft-lege Åslaug Helland (OUS) er storfornøyd med resultatene.
ASCO, CHICAGO (HealthTalk): Tidligere i dag meldte Healthtalk at bruken av immunsjekkpunkthemmeren pembrolizumab (Keytruda) og cellegift, før og etter kirurgi av lungekreft, reduserte risikoen for tilbakefall med 42 prosent.
Annonse kun for helsepersonell
– I denne studien skulle pasienter opereres for ikke-småcellet lungekreft, og fikk neoadjuvant (gitt før operasjon) og adjuvant (gitt etter operasjon) immunterapi. Først fikk pasientene fire kurer med kjemoterapi og pembrolizumab (Keytruda). Målet var at de skulle bli operert, og så skulle pasientene få pembrolizumab i ett år etter operasjon.
Det sier lungekreftlege Åslaug Helland fra Oslo universitetssykehus, som følger lungekreftfeltet tett på årets ASCO-kongress. Hun sier det har vært mye spenning til denne studien og resultatene, selv om det har vært lovende resultater i tidligere studier.
– Det var en betydelig forbedret prognose hos de pasientene som fikk immunterapi.
Annonse kun for helsepersonell
Ifølge Helland har det vært diskusjoner i fagmiljøet rundt om det å gi mye behandling før operasjon kan gjøre at noen ikke klarer å gjennomføre operasjonen, og at de kanskje da progredierer mens de holder på med den behandlingen.
– Men i denne studien så vi at 82 prosent av pasientene ble operert, og at det ble en signifikant bedre overlevelse for de pasientene som fikk immunterapi. Så dette er kjempebra, sier Helland til HealthTalk.
– Hva er den praktiske betydningen av disse forskningsfunnene?
– Målet med det hele er å gjøre flere folk helt friske, når de først har fått lungekreft. Denne studien tyder på at det faktisk er sånn. Nå er det toårsdata som har blitt presentert her i dag, og som viser denne signifikante bedringen. Så det betyr masse at flere kan bli friske av denne behandlingen. Disse pasientene blir operert i Norge i dag, men ganske mange får tilbakefall. Men det vi ser nå er at flere faktisk blir kvitt sykdommen sin ved å få immunterapi relatert til operasjon. Og det er kjempeviktig, sier OUS-overlegen.