TEMA: Fedme og overvekt
Fedmeekspert Jøran Hjelmesæth: – Politikerne har ikke ryggrad
Professor og overlege Jøran Hjelmesæth mener «sunn skatteveksling» - der usunne matvarer blir dyrere og sunne matvarer blir billigere - kan løse deler av samfunnets fedme- og overvektsproblemer. Men han har lite tro på at politikerne vil fikse problemene.
«Sunn skatteveksling» er et begrep som beskriver tanken om at matvarer med høy energitetthet og lav næringsverdi som øker risikoen for fedme, bør ha en høyere pris eller være relativt kostbare. På den andre siden bør mat som er næringsrik og energifattig, slik som frukt og grønt og andre sunne matvarer, subsidieres av staten for å gjøre dem mer tilgjengelige og rimelige.
Annonse kun for helsepersonell
– Som eksempel burde lettbrus være billigere enn sukkerbrus, og vi har eksempler på hvor raskt slike tiltak virker. Det er både dokumentert og veldig bra, sier Hjelmesæth i podcast-intervjuet med Healthtalk.
– Så hvorfor er det ikke slik i virkeligheten?
– Politikerne har ikke ryggrad til å gjennomføre slike tiltak, sier Hjelmesæth.
Annonse kun for helsepersonell
Tror politikerne er redde
Hjelmesæth kommer med uttalelsene i en ny podcast-episode som er en del av en serie med podcaster og artikler som tar for seg temaet «Fedme og overvekt». I forrige uke lanserte HealthTalk en podcast-episode der Mari-Mette Graff, leder i Landsforeningen for Overvektige og tidligere fedmepasient, delte sine innsikter og erfaringer.
Jøran Hjelmesæth er seksjonsoverlege ved Hormon-, overvekt- og ernæringsavdelingen på Sykehuset i Vestfold, Tønsberg, og professor ved Avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Universitetet i Oslo.
I podcast-episoden belyser fedmeekspert Hjelmesæth, som er en fremtredende talsperson for behandling av fedme gjennom kirurgi og medikamenter, flere viktige aspekter ved fedmebehandling. Han understreker også betydningen av forebygging, og argumenterer for at et proaktivt tiltak, som «Sunn skatteveksling», er en effektiv strategi. Målet er å hindre at flere mennesker utvikler overvekt og fedme, fremfor å kun fokusere på å behandle tilstandene etter de har oppstått.
Annonse kun for helsepersonell
Professoren tror politikerne er redde for å innføre det han mener er de mest effektive tiltakene for å bremse fedme- og overvektsutviklingen i Norge fordi det også vil føre med seg noen negative konsekvenser.
– De som argumenterer for individuell valgfrihet mener de vil bli påtvunget et tiltak på et område der de vil bestemme selv. I tillegg vil jo noen tape penger på dette. Det vil kunne argumenteres med tap av arbeidsplasser. Det er en rekke argumenter. Det koster å innføre slike tiltak - for noen. Men for samfunnet vil det være en kjempefordel.
– Kjedene har stor påvirkningskraft
– Hvilken rolle spiller de store matvarekjedene i fedme- og overvektsutviklingen i Norge, og hvilket ansvar har de for denne utviklingen og for å få snudd den?
Annonse kun for helsepersonell
– Jeg tror de har en stor mulighet til å påvirke positivt. De har også sagt at de ønsker å påvirke positivt. Det har jo vært et samarbeid mellom myndighetene og produsentene, så på papiret er de jo helt enige. Og noen av disse store markedsaktørene har gjort mye som virkelig er bra, og det skal de ha skryt for. Jeg vet ikke hvor negativ innflytelse de har hatt, men de har i alle fall en kjempeinnflytelse, spesielt med tanke på prispolitikken, sier Hjelmesæth.
Se og hør hele podcast-episoden med Jøran Hjelmesæth for å høre mer om utfordringene mennesker med fedme og overvekt står overfor i kampen mot kiloene, hvorfor noen klarer å gå ned i vekt og holde vekten nede, og Hjelmesæths tanker om slankemedisinenes rolle i samfunnet.