KRITISK: – Her velger regjeringen å gå inn for en praksis som svært mange advarer mot. Det mener jeg er uklokt, sier Marian Hussein i SV.
Foto: SV/Marius Nyheim Kristoffersen
SV om blåresept på anbud: – Uheldig at regjeringen tar et slikt grep
SVs helsepolitiske talsperson og nestleder Marian Hussein er klar på at de er kritiske til statsbudsjettsforslaget om anbud på blåresept. – Regjeringen fører en politikk med mindre åpenehet, sier hun.
Sosialistisk Venstreparti (SV) vil, som HealthTalk har skrevet om tidligere, kunne bli den avgjørende faktoren når anbud på blåreseptlegemidler, som regjeringen kom med i sitt forslag til statsbudsjett, skal avgjøres av Stortinget senere i år.
Annonse kun for helsepersonell
Forslaget om en permanent anbudsordning på legemidler i blåreseptordningen kom som en bombe for mange da regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt frem tidligere i år. Forslaget kom etter det som har blitt omtalt som en suksessfull anbudspilot med de blodtrykkssenkende legemidlene PCSK-9-hemmere tidligere i år.
– Uheldig
I en e-post til HealthTalk klargjør nå Marian Hussein hennes og partiets mening om forslaget som kom tidligere i høst. Hussein er tydelig på at de ikke uttaler seg konkret om hva de mener om regjeringens forslag til statsbudsjett før de har lagt frem sitt eget alternative budsjett 9. november.
Annonse kun for helsepersonell
– Det er uheldig at regjeringen tar et slikt grep i budsjettet uten at Stortinget har behandlet Apotekutvalgets utredning og uten en helhetlig debatt på både tilgangen og prisene på legemidler, skriver Hussein.
Hun mener at regjeringen velger å gå inn for en praksis som svært mange advarer mot.
– Det mener jeg er uklokt. SV har tidligere, sammen med Senterpartiet, jobbet for mer åpenhet i legemiddelsaker. Dessverre ser vi at også denne regjeringen fører en politikk med mindre åpenhet, uttaler SVs helsepolitiske talsperson.
Sterke reaksjoner
Annonse kun for helsepersonell
Regjeringsforslaget om anbud på blåreseptlegemidler har skapt sterke reaksjoner hos flere aktører, inkludert legemiddelindustrien og pasientorganisasjonene. De har blant annet uttalt:
Først og fremst mener vi at hele piloten og prosessen veldig dårlig evaluert, og den har ingen overføringsverdi til hverken våre pasientgrupper eller de andre pasientgruppene som er skissert i områdegjennomgangen (Astma- og allergiforbundet)
Vi risikerer med dette et større byråkrati og større sosiale ulikheter, ved at kun de som har større ressurser klarer å kreve fra legen at man skal bytte. Vi risikerer også større ulikheter i landet (Hodepine Norge)
Et anbud vil føre til begrensninger i muligheten til å individualisere behandlingen. Vi ser at jo mer som skal spares på et legemiddelområde gjennom et anbud, jo potensielt større konsekvenser får det, både for byråkrati, pasienten og potensielt også for legemiddelmangel og sikkerhet. Det blir mer sårbart (GSK Norge)