OUS planlegger kutt som tilsvarer rundt 500 årsverk
Det pågår nå et arbeid for å spare inn tre prosent ved Oslo universitetssykehus (OUS). Dette tilsvarer kutt på rundt 500 årsverk, melder VG.
I den årlige Sykehustalen denne uken sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at sykehusene må stramme inn i 2023 for å håndtere økte priser og lønninger. Hun ba også helseforetakene kutte ned på innleie av vikarer.
Nå skriver VG at det ligger an til følbare kutt på OUS. Sykehuset er landets største med over 24 000 ansatte og har et budsjett på ca. 27,5 milliarder kroner. Årlig gjennomføres over 1,2 millioner pasientbehandlinger.
– Det pågår en prosess med klinikkenes budsjetter for 2023, der det er tatt utgangspunkt i et samlet effektiviseringskrav på 3 prosent, skriver viseadministrerende direktør Morten Reymert i en e-post til VG.
Dette tilsvarer rundt 500 årsverk.
Avdelingene jobber nå med forslag til tiltak for å nå budsjettkravene. Det endelige forslaget skal være klart i slutten av februar.
Det kan bety kutt i mengden innleie av vikarer og overtid, men det er fortsatt ikke helt sikkert hva som skal kuttes.
– I desember 2022 erkjente styret ved Oslo universitetssykehus at sykehuset har behov for bemanningstilpassing. I samme møte ba styret administrerende direktør planlegge omstillingstiltak som sikrer at driften i 2023 kan gjennomføres innenfor de gitte økonomiske rammene, skriver Reymert i en epost til avisen.
Ansatte ved OUS må være forberedt på å få andre oppgaver eller jobbe andre steder på sykehuset.
Planlegger å stenge fødestuer
VG skriver at Kvinneklinikken på OUS skal kutte det som tilsvarer 30 årsverk og stenge mellom to til fire fødestuer. OUS har 15 fødestuer og to mottak som brukes til fødsler. På Rikshospitalet er det fem fødestuer.
– Jeg kan ikke si noe annet enn at det er en tragedie. Det er en tragedie for fødselsomsorgen i Oslo, sier tillitsvalgt for Den norske jordmorforeningen Kristin Bøhn til avisa.
Fra opposisjonen er det sterk misnøye med kuttvarselet.
– Kjerkol må stå til ansvar for dette kuttet. Hun svikter de syke og svake i samfunnet, og slanker en allerede radmager sykehusøkonomi. Samtidig tjener staten seg søkkrike på gasspriser, strømpriser og drivstoffavgifter. Jeg fatter ikke hvordan regjeringen kan sitte på pengebingen sin og se at folk sitter i helsekø og lider, sier Bård Hoksrud (Frp).
– Jeg er rasende, dette er alvorlig. Kjerkol, nå må du rydde opp, raser KrF-leder Olaug Bollestad.
I sykehustalen varslet statsråden at større investeringsprosjekter og vedlikehold kan bli utsatt og sykehusene må kartlegge bruken av laboratorie- og røntgentjenester. I talen sa Kjerkol at det er et overforbruk av disse tjenestene.
– De skal også revurdere og se på hvilke behandlingsmetoder som kan utfases, sier Kjerkol.