– Med vår nyeste teknologi ser vi store muligheter for å redusere sykdomsbyrden av tykktarmskreft, sier sier Michael Engsig, administrerende direktør i Nykode
Foto: Nykode Therapeutics
Nykode vil utvikle vaksiner mot tarmkreft
Nykode Therapeutics utvider sin onkologiportefølje. Utvidelsen omfatter et preklinisk program for nye kreftvaksiner som tar sikte på å forebygge og behandle tykktarms- og endetarmskreft.
Satsingen er en del av Nykodes strategi for å anvende sin plattformteknologi på nye indikasjoner. Tarmkreftprogrammet skal utvikle kreftvaksiner som målrettet angriper ulike stadier av kreftutviklingen, fra tidlige forstadier i form av polypper til fullt utviklet tykktarmskreft.
Annonse kun for helsepersonell
Tarmkreft starter som små polypper. Rundt 10 prosent av slike polypper er forstadier til kreft og det tar 5 til 10 år til det er utviklet kreft.
– Tarmkreft, som ofte starter som premaligne polypper i tarmens slimhinne, utgjør en betydelig helserisiko, sier Nykodes forskningsdirektør Mikkel W. Pedersen.
– Gjennom vårt prekliniske program, har vi som mål å identifisere og behandle disse høyrisikopasientene tidlig, samt tilby effektive behandlinger for de med utviklet tarmkreft, sier han.
Annonse kun for helsepersonell
Selskapet tarmkreftvaksiner baserer seg på på en utvalgt kombinasjon av tumor-assosierte antigener, som spiller en nøkkelrolle i overgangen fra tykktarmspolypper til kreft. Dette tilnærmingen er forventet å gi en mer effektiv behandling for pasienter på forskjellige stadier av sykdommen, skriver selskapet i en pressemelding.
Norge er et av landene i verden med høyest forekomst av tarmkreft. Mange tilfeller av tarmkreft utvikler seg via forstadier via polypper i tarmen. Ved å finne og fjerne de mest alvorlige forstadiene kan en redusere risiko for at alvorlig kreftsykdom kan utvikle seg. Screening med koloskopi for forebygging av tykk- og endetarmskreft er etablert i USA og flere europeiske land - deriblant Norge.
4745 personer i Norge fikk tykk- eller endetarmskreft i 2022. 788 menn og 803 kvinner døde av tykk- og endetarmskreft i 2021.
Administrerende direktør Michael Engsig forteller at tarmkreftprogrammet er et ledd i selskapets visjon om å utvikle en balansert kreftvaksineportefølje. – Med vår nyeste teknologi ser vi store muligheter for å redusere sykdomsbyrden av tykktarmskreft, sier han.