– Vi fokuserer på de pasientene med mild til moderat psoriasis. Dagens legemidler på akkurat dette feltet er i dag primært kortikosteroid-kremer og lysbehandlinger. Det finnes ikke et oralt produkt som et alternativ i dette segmentet i dag, sier Arctic-sjef Christer Valderhaug til HealthTalk.
Foto: Arctic Bioscience
Sterk konkurranse innen psoriasis: Derfor tror Arctic-sjefen de kan hevde seg i markedet
Administrerende direktør Christer Valderhaug i Arctic Bioscience tror den norske vinneroppskriften vil bli naturlige råvarer, en oral formulering og en bredere pasientpopulasjon enn big pharma-selskapene sikter seg inn på i dag.
Fredag kom det norske biotekselskapet Arctic Bioscience, med base i naturskjønne Ørsta på Sunnmøre, med en spennende nyhet: De har startet opp en klinisk fase 2b-studie med fem inkluderte land og hovedutprøver i Norge. Studien vil ifølge dem selv bli den største som et norsk biotekselskap har gjennomført til nå.
Annonse kun for helsepersonell
– Konkurransen på området er hard nå, og det er flere big pharma-selskaper som satser på psoriasis-behandlinger. Hva er det som gjør at et lite norsk biotekselskap fra Ørsta kan hevde seg i dette markedet?
– Dette sier noe om potensialet innen feltet. Mange av de store selskapene fokuserer på dette området nå, og det foregår og har foregått en del transaksjonsvirksomhet knyttet til psoriasis det siste året, sier Valderhaug til HealthTalk.
Fokuserer på større pasientgruppe
Annonse kun for helsepersonell
Han mener det spesielt er to ting som skiller Arctic Bioscience sin ledende legemiddelkandidat fra det som finnes på markedet i dag.
– Vi lager et naturlig legemiddel som baserer seg på fiskeolje fra silderogn. Det er et naturlig preparat. Det andre vi skiller oss ut med, er at vi fokuserer på de pasientene med mild til moderat psoriasis. Dagens legemidler på akkurat dette feltet er i dag primært kortikosteroid-kremer og lysbehandlinger. Det finnes ikke et oralt produkt som et alternativ i dette segmentet i dag, sier Arctic-sjefen.
Valderhaug viser også til at big pharma-selskapet og andre som satser på psoriasis oftest fokuserer på pasientene med moderat til alvorlig psoriasis. Dette er pasienter som har en såkalt PASI-score på 10 eller over.
– Vi fokuserer på pasientene som har PASI 10 og under. Vi er unike på dette området med et oralt preparat, og vi har gjort store markedsundersøkelser på dette segmentet, som viser at det er mangel på gode orale preparater.
Annonse kun for helsepersonell
– Er dette grunnene til at dere har klart å samle inn nok kapital til å starte en så stor studie?
– Vi hentet faktisk vår kapital tilbake i 2021, så vi rakk det akkurat før døren smalt igjen. Den kapitalen tærer vi fortsatt på, og den vil sørge for finansieringen av denne fase 2b-studien, sier han.
– Når kan dere potensielt starte opp en fase 3-studie, dersom alt nå går etter planen?
– Vi ser at vi kan starte den opp i 2025. Programmet knyttet til fase 3 starter tidligere enn det, med planlegging og klargjøring gjennom 2024, så vi er klare så snart som mulig.
Annonse kun for helsepersonell
– Dere skriver selv at dere i en eventuell fase 3-studie vil bli avhengig av en kommersiell samarbeidspartner. Kan dere si noe om dette helt eller delvis allerede er på plass?
– Det er umulig å si noe om nå. Vi har jobbet mye med dette de siste månedene, og vi vil jobbe mye med det fremover. Vi ønsker å sikre oss én eller flere partnere. Det kan bli flere enn én. Det kommer an på hvilken type partner, og det avhenger litt av geografier. Ikke alle selskaper jobber i alle geografier, sier Arctic-direktøren.