Lynparza godkjent i EU for behandling av metastatisk prostatakreft
AstraZeneca og MSDs Lynparza i kombinasjon med abirateron og betennelsesdempende prednison eller prednisolon er nå godkjent i EU for behandling av metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC) hos voksne menn som ikke er indisert for kjemoterapi.
Godkjenningen fra EU-kommisjonen er basert på resultater fra fase 3-studien PROpel og følger den positive anbefalingen i European Medicine Agency (EMA) fra november 2022.
Prostatakreft er den vanligste kreftformen hos norske menn, med omtrent 5000 nye tilfeller årlig. Flesteparten av de rundt 1000 mennene som årlig dør av prostatakreft i Norge har metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC).
Statens legemiddelverk gjennomfører nå en metodevurdering av denne behandlingen, og det er Beslutningsforum som til syvende og sist som vil avgjøre om norske pasienter skal få ta i bruk til denne behandlingen.
I PROpel studien reduserte kombinasjonsbehandlingen risikoen for sykdomsprogresjon eller død med 34 prosent sammenlignet med standardbehandlingen (abirateron pluss prednison). Studien som også er publisert i The New England Journal of Medicine viste også at median radiografisk progresjonsfri overlevelse (rPFS) var 24,8 måneder for Lynparza (olaparib) pluss abirateron versus 16,6 måneder for abirateron alene. Men for totaloverlevelse (OS) - et av flere sekundære endepunkt - ga ikke Lynparza-armen en statistisk signifikant fordel fordi dataene ennå er umodne.
– Betydelig klinisk fordel
– Resultatene fra PROpel fase 3-studien med olaparib i kombinasjon med abirateron som førstelinjebehandling viser at denne kombinasjonen kan gi betydelig klinisk fordel for pasienter med metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft. Pasienter med denne tilstanden i EU vil nå, for første gang ha muligheten til å dra nytte av denne nye behandlingskombinasjonen. Det sier Noel Clarke. Han er urologisk kirurg og professor i urologisk onkologi ved Manchesters Christie/Salford Royal Hospitals og Manchester University, og er en av seniorforskerne bak PROpel-studien.
– Mange pasienter med mCRPC er bare i stand til å motta én linje med aktiv terapi ettersom sykdommen kan utvikle seg raskt, forteller Dave Fredrickson som er AstraZenecas onkologisjef. – Kombinasjonen av Lynparza med abirateron som en førstelinjebehandling utvider bruken av Lynparza til en bredere gruppe mCRPC-pasienter, sier han.