Politikk
FrP ber Stortinget vedta å omorganisere Beslutningsforum for nye metoder etter samme modell som brukes i Danmark
Frp er misfornøyd med dagens ordning der Beslutningsforum for nye metoder avgjør hvilke legemidler som skal brukes i Norge. Partiet ber nå Stortinget vedta å innføre en ordning som i Danmark der beslutningene om innføring av legemidler fattes av Medicinrådet som er et uavhengig og mye bredere sammensatt organ enn Beslutningsforum.
Dette fremmes ifølge VG som et representantforslag av fire av partiets stortingsrepresentanter – partileder Sylvi Listhaug, Hans Andreas Limi, Morten Wold og Bård Hoksrud. Representantforslaget skal nå til Helse- og omsorgskomiteen for behandling. Komiteen vil drøfte forslaget og avgi en innstilling til Stortinget som det voteres over.
Blir det flertall for forslaget vil Beslutningsforum for nye metoder avvikles i den form det har i dag.
Du kan lese representantforslaget her.
– Nok er nok. Pengene rår, pasientene lider. Det skal vi ha slutt på, sier Hoksrud, som er partiets helsepolitiske talsperson.
Se til Danmark
I forslaget heter det blant annet at «det er uheldig at det i Beslutningsforum kun sitter de fire administrerende direktørene for helseforetakene og en observatør fra brukerutvalgene». De som tar avgjørelsene om innføring av legemidler i spesialisthelsetjenesten er de samme som har det overordnede økonomiske ansvaret for de regionale helseforetakene. Forslagsstillerne mener at pasientgrupper og fagfolk i langt større grad bør lyttes til og være med på avgjørelsene om nye medisiner i Norge skal godkjennes.
FrP ber konkret Norge se til Danmarks modell for godkjenning, der det blant annet er et råd - Medicinrådet - som tar beslutninger om anbefalinger om innføring av legemidler.
I representantforslaget viser FrP til at den danske modellen består av tre deler: «Rådet, fagutvalgene og sekretariatet. Rådet er organet som beslutter anbefalingene, og består av 16 medlemmer og fire observatører. Rådet består i hovedsak av sykehusleger, men også av blant annet en helseøkonom, farmasøyter og pasientrepresentanter».
Rådet er den øverste ledelse av Medicinrådet og tilsvarer den norske Beslutningsforum - som utgjøres av de fire administrerende direktørene for de regionale helseforetakene. Rådet består av 16 medlemmer og fire observatører. Rådet gjør den endelige vurdering av nye legemidlers verdi og beslutter om legemidlet skal anbefales som standardstandardbehandling på landets sykehus.
De fleste rådsmedlemmer er leger i ledende stillinger på sykehus fra hele landet og består dessuten av en helseøkonom, to kliniske farmakologer, to pasienrepresentanter og en sykehusapoteker.
Medicinrådets 51 fagutvalg består blant annet av leger og farmakologer som er eksperter på sine fagområder og pasienter som bidrar til vurderingen av nye legemidler og terapiområder.
Tar nesten tre ganger så lang tid
Representantforslaget har også blant annet et punkt om at det må tas mer hensyn til pasienter og mindre til pris. Representantene trekker også fram at det i gjennomsnitt tar 176 dager før legemidler er innført i Danmark, mens tilsvarende i Norge er 414 dager.
– Det tar nesten tre ganger så lang tid å få medisiner i rike Norge enn i nabolandet vårt Danmark. Nå håper jeg Stortinget får ut fingeren og blir med på å sette norske pasienter først, sier Hoksrud.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) opplyser at hun vil svare Stortinget i saken før hun kommenterer den overfor VG.
– Det er på høy tid at vi får ordnet opp i Beslutningsforum. Folk dør mens de venter på medisiner som kan redde livene deres. Det er uholdbart. Derfor tar Fremskrittspartiet tak og foreslår at sammensetningen i Beslutningsforum endres, sier Hoksrud til VG.
Høyre er positiv
Den ferske evalueringen av Nye metoder viser at norske pasienter får tilgang til nye medisiner senere enn i andre land. - Nå har Nye metoder blitt evaluert, og noe av det evalueringen peker på er er jo nettopp at norske pasienter får tilgang til nye medisiner senere enn i andre land. Det må vi se på. Det kan vi ikke akseptere i Norge, sa Høyres helsepolitiske talsperson Tone Wilhelmsen til HealthTalk for en tid tilbake.
Leder Tone Wilhelmsen Trøen (H) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget er positivt til forslaget.
– Høyre mener det er uakseptabelt at norske pasienter får tilgang på nye medisiner senere enn pasienter i nabolandene våre. Det er behov for å se på behandlingstid, skape mer åpenhet og sikre at både pasienter, klinikere og industrien involveres bedre, sier hun til VG og lover at saken vil bli behandlet.
– Vi vil ta stilling til forslaget fra Fremskrittspartiet når det kommer til behandling.