Politikk
Diabetesforbundet mener bytte av insuliner i apotek kan få alvorlige konsekvenser
Stortinget har vedtatt å åpne opp for å bytte biologiske legemidler i apotek. Legemiddelverket vurderer nå om noen utvalgte biologiske og biotilsvarende legemidler egner seg for bytte i apotek. Et av disse legemidlene er insulin. Dette synes ikke Diabetesforbundet noe om. Uforsvarlig, mener generalsekretær Bjørnar Allgot.
I løpet av juni vil Legemiddelverket sende forslagene på en skriftlig høring og de skal ta en besluting i løpet av høsten.
Siden 2001 har apotek kunnet bytte mellom original og generika for syntetiske legemidler. Nylig vedtok et enstemmig Storting å endre apotekloven slik at det også bli mulig å bytte i apotek mellom biologiske og biotilsvarende legemidler. Målet er å gå lavere priser på biologiske legemidler.
Frykter for pasientene
-Biotilsvarende medisiner er sikkert en god ting det, men det er jo nettopp det at det er tilsvarende, det er ikke det samme.
Det sier Bjørnar Allgot som er generalsekretær i diabetesforbundet.
Han forteller at insulin virker forskjellig fra person til person, så å bytte mellom ulike insulintyper uten å være i kontakt med en lege kan være livsfarlig, mener han.
Dette gjelder spesielt pasienter med diabetes type 1. Derfor kan det livsviktige insulinet for disse pasientene også være livsfarlig. Insulin kan være veldig forskjellig både når det gjelder dosering og hvordan det administreres, derfor mener Allgot man må være forsiktig i overgangene.
Han mener et bytte må gjøres hos legen slik at overgangen blir forsiktig og gradvis.
-Ved type 2 diabetes er nok dette mer mulig å gjennomføre, for personer med diabetes type 1 er dette ikke forsvarlig, sier han.
Når man har diabetes type 1, må man tilføre kroppen insulin resten av livet. Derimot er diabetes type 2 er en kronisk stoffskiftesykdom der kroppen ikke klarer å utnytte insulinet riktig.
I behandling av diabetes type 2 er tilpasset kosthold og daglig fysisk aktivitet viktig. I tillegg har flere behov for blodsukkersenkende legemidler og/ eller insulin.
Derimot er alle med diabetes type 1 avhengig av å tilføre kroppen insulin, menskun enkelte type 2 pasienter trenger tilføring av insulin. Behandlingen av insulin til type 1 pasienter må tilpasses den enkelte og justeres i forhold til fysisk aktivitet og matinntak, spesielt inntak av karbohydrater, ifølge HelseNorge.
I både type 1 og 2 brukes insulin i behandling, men for type 1 kan feildosering ha langt større konsekvenser.
Insulin er et hormon som lages i bukspyttkjertelen og som sørger for at sukkerstoffer i maten du spiser kommer inn i kroppens celler og kan brukes som energi.
Allgot forklarer at dette er hvorfor han er så bekymret over at insulin skulle kunne byttes på apotek.
-Det viktigste for oss er pasientsikkerhet.
Pasientene må kjenne på det selv
Allgot understreker at han ikke mener folkene på apoteket ikke er flinke, og at de ikke kan mye om legemidler. -Men når det gjelder akkurat insulin så kan de ikke nok og det er det heller ingen som forventer de skal. En lege skal ha denne kompetansen. Derfor mener Allgot at det er legen, sammen med pasienten, som bør avgjøre om det skal byttes medisin eller ikke. Dette er noe pasientene også må kjenne på selv.
-Folk er veldig ulike selv om de har samme sykdom. For noen kan små endringer gi store utslag.
Derfor mener han også pasientene må være med i prosessen, sammen med legene sine. Han er bekymret denne samtalen også kan forsvinne om dette overlates til apotekene.
-Vårt medisinske fagråd er bekymret og var samstemte om at bytte av insulin i apotekikke er en god idé. Det var kun negative tilbakemeldinger på dette i fagrådet.
-Det er uforsvarlig å bytte i apotek, fastslår Allgot
Skeptiske til legemiddelverkets prioriteringer
Allgot er også skeptisk til Legemiddelverkets motiver.
-Vi har vært på møte med Legemiddelverket om dette, men vi opplevde at de var overraskende lite forståelsesfulle for pasientsikkerheten. Vi oppfattet det som de var mer opptatt av økonomi enn noe annet. Det virket som om møtet med oss var gjort mer ut av plikt enn noe annet.
Allgot sier at Diabetesforbundet har full forståelse for at økonomi er noe man må se på,
-Men det kan ikke gå utover pasientsikkerheten. Det er det viktigste for oss, avslutter Allgot.
HealthTalk kontaktet Legemiddelverket for en kommentar, men de har ikke svart på våre henvendelser.