Legemidler og biotek
Her er verdens 20 største legemiddelselskaper
Johnson & Johnson, Pfizer og Roche er verdens tre meste verdifulle legemiddelselskaper, tett fulgt av Merck, Novartis og Abbvie. J&J er fire ganger større enn Equinor målt i markedsverdi.
Det viser tall fra fra det anerkjente analysebyrået GlobalData. Tallene er innhentet 31.12. 2018.
De tre største norske legemiddelselskapene er Pfizer, Novartis og MSD. Gilead inntar fjerdeplassen.
J&J er 2,5 ganger mer verdt enn det norske statsbudsjettet
J&J er i en klasse for seg med en markedsverdi på hele 346 milliarder USD - omlag 3000 milliarder norske kroner - eller nesten 2,5 ganger mer enn det norske statsbudsjettet. J&J er et medisinsk konglomerat som også blant annet leverer produkter innen medtek. J&J har likevel et stykke igjen til Apple som på høsten i 2018 brøt det magiske 1000 milliarder dollar merket.
Artikkelen fortsetter under tabellen.
Novo Nordisk størst i Norden
For de som er opptatt av hjemlige tall var Norges mest verdifulle selskap, Equinor, verdt 729 milliarder kroner den 6. mai 2019. Novo Nordisk er Nordens største selskap målt i markedsverdi. Selskapet hadde på samme tid en verdi på 115,9 USD, ca. 1300milliarder norske kroner - og er med dette nesten dobbelt så verdifull som Equinor.
Selv om verdiene i amerikansk pharma er enorme, har det har det ikke bare vært bare hyggelig å investere pengene sine i legemiddelaksjer i 2018. Bransjens årsresultat for 2018 målt mot årsresultat 2017 var nemlig skuffende - og ikke mindre enn 14 selskaper på topp 20-listen måtte tåle negativ vekst. Seks av selskapene på listen fikk redusert sin markedsverdi med mer enn 15% .
På den positive siden vokste seks selskaper betydelig. CSL, Eli Lilly og Merck kunne i 2018 vise til en betydelig verdistigning på henholdsvis 32%, 29% og 28%.
Gode marginer og omfattende investeringer i innovasjon
Topp-20 selskapene hadde en gjennomsnittlig driftsmargin på 21,9%. Driftsmargin er forholdet mellom driftsresultat og omsetning. Topp-10 selskapene hadde en gjennomsnittlig driftsmargin på 25%.
Topp 20-selskapene fortsatte i 2018 å investere tungt i FoU, og samlet er gjennomsnittlige investeringer i prosent av selskapenes omsetning (FoU/omsetning) på nesten 19 %. Her utmerket Celgene, AbbVie og AstraZeneca seg med en FoU/omsetning på henholdsvis 37,1%, 31,5% og 23,8%.
Legemidelskappens Investeringer i FoU er svært høye i forhold til andre ledende globale selskaper, også amerikanske teknologiselskaper. Det vil kanskje overraske mange at et selskap som Apple, som mange opplever som et meget innovativt selskap, “bare” investerte omlag 11 % av omsetningen på FoU i 2018. Av ledende amerikanske selskaper er det bare Amazon som har en FoU/ omsetning delvis på linje med de beste innen legemiddelindustrien - nemlig 22.6 %.
Fokuserer på kjernevirksomhet
2018 ble fortsettelsen på en strategisk trend hvor de ledende legemiddelselskapene fortsetter å fokusere på sine kjernevirksomhet - nemlig forske frem og selge innovative legemidler. Trenden dokumenteres gjennom blant annet store planlagte og fullførte salg av aktiva rettet mot forbrukerhelse og generika. Slike strategiske salg ble i 2018 planlagt eller gjennomført av blant andre J&J, Pfizer, Novartis, Bristol- Myers Squibb, Bayer, GSK, Merck (som heter MSD i Norge) og Sanofi.
2018 var også preget av oppkjøp og året ebbet ut med at Bristol-Myers Squibb inngikk avtale om å kjøpe opp bioteknologiselskapet Celgene. Avtalen var verdt rundt 74 milliarder dollar, tilsvarende 647 milliarder kroner. Til sammenligning var Norges mest verdifulle selskap, Equinor, verdt 629 milliarder kroner samme dag som som signeringen fant sted.
Les også: Bristol-Myers Squibb kjøper Celgene for 647 milliarder kroner
Europa hakk i hel med USA
Hvis det var noen som trodde at Europa var akterutseilt må de tenke om igjen. Europa er definitivt et av verdens to pharma-tyngdepunkter. Av de 20 største legemiddelselskapene i verden er 10 fra USA og 9 fra Europa. Den samlede markedsverdien av europeiske pharma selskaper er ikke mindre enn 991 milliarder USD, mens tilsvarende tall for amerikanske selskaper er 1.455 milliarder USD.