Anbud på blåresept:
GSK Norge om blåresept-anbud: – Dagens ordning fungerer
Line Storesund Rondan, leder for myndighetskontakt i GSK Norge, tror innføringen av en permanent anbudsordning for blåresept-legemidler vil bringe med seg flere utfordringer enn fordeler.
NATIONALTHEATRET KONFERANSESENTER, OSLO (HealthTalk): – Dagens ordning fungerer. De legemidlene som er på blåresept i dag er allerede vurdert å ha en pris som står i forhold til nytten, i henhold til myndighetenes kriterier. Det er utgangspunktet før et anbud, sier Line Storesund Rondan.
Annonse kun for helsepersonell
GSK Norges leder for myndighetskontakt deltok som representant for legemiddelindustrien under et frokostmøte om anbud på blåresept-legemidler mandag morgen, i regi av flere ulike legemiddelselskaper og konsulentselskapet Rud Pedersen. Storesund Rondan peker til HealthTalk på at det allerede i dag finnes muligheter for prisdialog- og diskusjoner på enkeltlegemidler, samt en patentordning som gjør at man har mekanismer på plass for å sikre at prisen går ned når patentet har utløpt.
– Så ordningen fungerer, det er det ene. Men viktigst av alt er det at et anbud vil føre til begrensninger i muligheten til å individualisere behandlingen. Vi ser at jo mer som skal spares på et legemiddelområde gjennom et anbud, jo potensielt større konsekvenser får det, både for byråkrati, pasienten og potensielt også for legemiddelmangel og sikkerhet. Det blir mer sårbart, sier Storesund Rondan til HealthTalk.
– Det er anslått potensielle besparinger på opp mot 600 millioner kroner årlig ved å innføre anbud på blåresept. Er ikke dette viktige penger som kan brukes i pasientbehandlingen?
Annonse kun for helsepersonell
– Det er helt sikkert at pengene kan brukes til andre ting. Utfordringen er hva det betyr å få spart disse 600 millioner kronene. For det som er forutsetningen da er store rabatter på allerede kostnadseffektive legemidler, og det i seg selv er et usikkerhetsmoment.
Storesund Rondan understreker at man da må ha et ganske rigid system som gjør det vanskelig å velge noe annet enn anbudsvinner, og det må også legges opp til bytte til anbudsvinner.
– Det betyr at pasienter som er velregulerte på en behandling må bytte over til en annen behandling. Her er det masse konsekvenser som ikke er utredet, sier hun.
Se hele videointervjuet for å høre Storesund Rondans alternativer til blåresept-anbud.