Kerendiahar fått en utvidet indikasjon i EU for
pasienter med kronisk nyresykdom assosiert med type 2 diabetes
Kerendia får utvidet nyreindikasjon
EU-kommisjonen har utvidet indikasjonen for Kerendia (finerenon) til å omfatte behandling av pasienter med tidlige stadier av kronisk nyresykdom (CKD) og diabetes type 2 .
Grunnlaget for utvidelsen bunner i fase 3-studien FIGARO-DKD. Studien som inkluderte omtrent 7 400 pasienter viste at Kerendia signifikant reduserte risikoen for kardiovaskulære hendelser i en bred populasjon av pasienter med stadium 1-4 CKD som hadde diabetes type 2.
Annonse kun for helsepersonell
Indikasjonen for Kerendia (10 mg eller 20 mg), en ikke-steroid, selektiv mineralokortikoid reseptorantagonist, er dermed utvidet til å også omfatte tidlige stadier av CKD assosiert med diabetes type 2. Kerendia er nå indisert for behandling av kronisk nyresykdom (med albuminuri) assosiert med type 2 diabetes hos voksne.
HealthTalk omtalte FIGARO-DKD studien da den ble presentert på den europeiske kardiologikongressen ESC i august i fjor og samtidig publisert i New England Journal of Medicine. Den viste at Kerendia reduserte risikoen for alvorlige kardiovaskulære hendelser med 13 prosent hos pasienter med kronisk nyresykdom og diabetes type 2.
– I Norge rammer kronisk nyresykdom 15-20 prosent av alle med diabetes type 2, og diabetes er en av de viktigste årsakene til dialyse eller nyretransplantasjon, har professor Trond Jenssen tidligere sagt til HealthTalk.
Annonse kun for helsepersonell
– Pasienter med kronisk nyresykdom har økt risiko for kardiovaskulære hendelser, sier professor Peter Rossing, leder for komplikasjonsforskning ved Steno Diabetes Center i København. – Fordi kronisk nyresykdom utvikler seg stille, ofte uten symptomer i de tidlige stadiene, bør pasienter med diabetes type 2 regelmessig sjekkes av legen for de tidligste tegnene på nyresykdom, og når de er diagnostisert bør de få omfattende behandling for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer , komplikasjoner og død, sier han.