PODCAST: 

VIKTIG AVGJØRELSE: Snart avgjør Terje Rootwelt og resten av Beslutningsforum om immunterapier skal kunne hurtiginnføres i spesialisthelsetjenesten.

Ny podcast: Hvorfor blir immunterapi mot kreft kanskje snart hurtiginnført?

I siste episode av HealthTalk-podcasten diskuterer redaksjonen bakgrunnen for at fremtidige indikasjonsutvidelser for immunterapier kan bli hurtig innført. Vi snakker også fjerning av blåresept-sladd og CRISPR-medisin.

Publisert Sist oppdatert

Immunterapi har de siste årene blitt en sentral behandlingstilnærming, som tillegg til operasjon, stråling og kjemoterapi.

Nye banebrytende terapier kommer som oftest fra grunnforskning. Et av de viktigste tilskuddene til kreftbehandlingen, immunterapien, stammer nettopp fra grunnforskning innen immunologi. Forskerne Tasuko Honjo og James Allison ble i 2018 belønnet med Nobelprisen i medisin for forskningen som ble grunnlaget for immunterapi som terapeutisk tilnærming. 

Hør hele podcast-episoden i podcast-spilleren øverst i saken. 

– Immunterapi aktiverer kroppens eget immunforsvar til å finne, angripe og ødelegge kreftceller. For å sikre at immunforsvaret ikke går til angrep på friske celler i kroppen, og gir oss autoimmune sykdommer, finnes det flere viktige kontrollpunkter når immuncellene kommuniserer med andre celler. Disse kontrollpunktene kalles bremseklosser eller «check points», uttalte redaktør Hans Anderssen i podcast-episoden.

Men hvorfor vurderer nå Beslutningsforum å hurtiggodkjenne og innføre immunterapier mot nye indikasjoner som blir godkjent? Ifølge HealthTalk-redaktøren er saksbehandlingskapasitet hos Legemiddelverket en del av svaret.

– Legemiddelverket har beregnet det ligger an til 27 nye indikasjonsutvidelser for immunterapier i løpet av kort tid. Beslutningsforum for nye metoder har fått mye kritikk for at det tar for lang tid å innføre nye legemidler, og flaskehalsen er først og fremst Legemiddelverket som gjennomfører såkalte metodevurderinger, sier Anderssen. 

Hør hele podcast-episoden med intervju med Terje Rootwelt i Beslutningsforum i podcast-spilleren øverst i saken. 

I en metodevurdering av et legemiddel belyses alt fra effekt, sikkerhet, organisatoriske forhold, og ikke minst kostnadseffektivitet og budsjettkonsekvensser. Disse ligger som saksgrunnlag når Beslutningsforum vedtar om et legemiddel skal innføres eller ikke.

– Ett tiltak som nå diskuteres er at nye immunterapier og nye indikasjoner innen denne legemiddelgruppen ikke trenger å gjennomgå en metodevurdering, men kan innføres så snart markedsføringstillatelsen foreligger, forklarer HealthTalk-redaktøren. 

Sykehusinnkjøp har har i lengre tid arbeidet med å utrede dette nærmere, og mandag fikk Beslutningsforum presentert rapporten med navnet «Raskere saksbehandling for legemidler i Nye metoder - delprosess: Forenklet vurdering av PD-(L)1 hemmere». I møtet ble det bestemt at Beslutningsforum skal konkudere i saken på neste møte 11. desember. 

Hør hele podcast-episoden i podcast-spilleren øverst i saken.

Powered by Labrador CMS