– Hovedfunnet fra studien er gode nyheter for de som er født med assistert befruktning, nemlig at de ikke får flere komplikasjoner i sine svangerskap sammenliknet med kontrollgruppen, sier Ellen Øen Carlsen.
Ikke høyere risiko for svangerskapskomplikasjoner for kvinner unnfanget med assistert befruktning
Det er ikke høyere risiko for svangerskapskomplikasjoner for kvinner som selv ble unnfanget med assistert befruktning, viser FHI-studie.
De første jentene som ble født etter assistert befruktning her i landet har nå blitt gravide selv, og de første guttene har blitt fedre. En ny studie fra Folkehelseinstituttet er den første i verden som har studert disse svangerskapene.
Annonse kun for helsepersonell
– Hovedfunnet fra studien er gode nyheter for dem som er født etter assistert befruktning, nemlig at de ikke får flere komplikasjoner i sine svangerskap sammenlignet med kontrollgruppen, sier Ellen Øen Carlsen, ph.d.-stipendiat ved Folkehelseinstituttet.
Hun er førsteforfatter av studien som nylig er publisert i det internasjonale tidsskriftet BMJ Medicine.
Får barn senere i livet
Annonse kun for helsepersonell
Det kan virke som at foreldre som selv er unnfanget med assistert befruktning, får barn senere i livet. Men i hovedsak var det ingen forskjell når det gjaldt fødselsvekt, varighet av svangerskapet eller risiko for blant annet svangerskapsforgiftning eller å måtte gjennomgå keisersnitt.
Siden antall svangerskap i denne gruppen fortsatt er lavt, er det noe usikkerhet knyttet til resultatene.
Unik studie
Det første barnet som ble unnfanget i Norge ved hjelp av assistert befruktning, ble født i 1984, og totalt er nå over 50.000 barn født etter disse metodene her til lands.
Annonse kun for helsepersonell
Siden det lenge har vært kjent at svangerskap som kommer til ved hjelp av assistert befruktning har økt risiko for ulike svangerskapskomplikasjoner, har det vært knyttet stor spenning til hvordan fruktbarheten og svangerskapshelsen til barn født etter assistert befruktning vil være.
– Fordi det er såpass nylig at de første generasjonene unnfanget etter assistert befruktning har blitt voksne, har det ikke vært mulig å undersøke dette nærmere før nå, sier Carlsen.
Norge er i en særstilling ved at vi har mulighet til å knytte informasjon fra en persons egen fødsel, til eventuelle svangerskap denne personen har som voksen. Fordi vi har et fødselsregister med alle fødsler fra 1967, begynner vi å få en god oversikt over flere generasjoner.
– I all hovedsak er resultatene fra studien gode nyheter for de som har blitt til etter assistert befruktning. Men vi må følge flere årganger og ha større tall å basere funnene på før vi kan trekke helt sikre konklusjoner, avslutter Ellen Øen Carlsen.