KRITISK: Nevrolog Aud Nome Dueland uttalte på Arendalsuka at flere leger må ta utgangspunkt i at pasienter med hodepine har migrene.
Skjermdump: Hodepine Norge
Migrene: Nevrolog mener leger må bli bedre på å stille diagnosen
– I alle tilfeller der noen oppsøker legen på grunn av en anfallshodepine, bør legen tenke at det er migrene helt til det motsatte er bevist, mener nevrolog Aud Nome Dueland.
ARENDALSUKA (HealthTalk): Dueland var sammen med migrenepasient Therese Stoveland Alfsen og seniorøkonom Johannes Bjørnstad Tyrihjell i Oslo Economics innledere til en debatt på Arendalsuka 16. august i regi av Hodepine Norge.
Annonse kun for helsepersonell
Nettopp Thereses historie, som hun åpenhjertig delte med Arendalsuka-publikummet, mener Dueland dessverre ikke er unik.
– Jeg har hørt den mange, mange ganger. Det er ikke noe uvanlig.
– Migrene er ikke hodepine
Annonse kun for helsepersonell
Nevrologen var tidlig i sitt innlegg ute med en klar påstand: Hun mener migrenepasienter ikke bli tatt på alvor fordi vi kun snakker om migrene som hodepine.
– Men hodepine er egentlig bare et symptom. Det er akkurat som når vi snakker om at vi har feber eller vondt et sted. Det sier ikke noe om årsaken til det, sa hun, og la til:
– Migrene er ikke hodepine. Migrene er en sykdom der hodepine er ett av svært mange forskjellige symptomer. Det er et uttrykk for en anfallsvis funksjonsforstyrrelse i hjernen. Dette er en hjerneorganisk anfallslidelse.
Dette er viktig å ha med seg, ifølge Dueland.
Annonse kun for helsepersonell
– De som jobber med dette sier nå at migrene er en nettverkssykdom i hjernen. Og det forklarer alle disse symptomene som Therese snakket om, og som pasientene forteller meg: De har ikke bare vondt i hodet, det er bare en liten del av det. De kan være kvalme, de blir trøtte, de har problemer med magen, de føler seg deprimerte eller har angst før anfallet kommer. Noen blir hissige og sinte. Hos mange starter også anfallene med nakkesmerter, sa nevrologen.
Behov for hvile
Hun peker på at det er en enorm variasjon i de ulike symptomene pasientene forteller henne om. En ting som dog ofte går igjen er at pasientene ofte er veldig utmattet etter et migreneanfall.
– De trenger restitusjon. I idretten har man lært hva man skal gjøre når man har tatt seg helt ut. Da skal man restituere. Det har vi faktisk ikke lært ordentlig innen medisin. Men et migreneanfall er noe som tapper deg fullstendig for krefter, og man trenger restitusjon.
Annonse kun for helsepersonell
Dueland dro deretter frem en ny brannfakkel til debatten: Kunnskapene i fagmiljøet rundt diagnostisering av migrene er altfor dårlig, mener hun.
– Primærleger er veldig gode til å stille diagnosen migrene når de tror det er migrene. Da har de rett i over 90 prosent av tilfellene. Men dersom det kommer en pasient med hodepine, og legen ikke tror det er migrene, så tar de feil i nesten 90 prosent av tilfellene, sa nevrologen, som deretter kom med et klart budskap:
– I alle tilfeller der noen oppsøker legen på grunn av en anfallshodepine, bør legen tenke at det er migrene helt til det motsatte er bevist. Veldig mange blir så dårlige som Therese beskriver før de får diagnosen. De klarer ikke å fungere, og begynner altfor sent på behandling.