Helseteknologi, Politikk
Sverige har fått strengere røykelov - forbudt å røyke ute
1. juli strammet Sverige ytterligere inn på deres røykelov med et forbud mot å røyke på offentlige steder utendørs. KrF og Norges Astma og allergiforbund ønsker en svensk røykelov i Norge.
Målet til de svenske myndighetene er å bli et røykfritt land innen 2025.
I Norge ble det forbudt å røyke inne på serveringssteder i 2004. Ti år senere ble inngangspartier til offentlige virksomheter og helseinstitusjoner røykfrie.
Men fortsatt er det tillatt på uteserveringer.
Norges Astma- og Allergiforbund opplever passiv røyking som et problem.
– Det er klart at det ikke skal bli en kriminalisering av røykere, det må vi være forsiktige med, mange sliter jo med å slutte. Men når du er på offentlige steder eksponerer du de rundt deg for røyk, og derfor mener vi det er positivt med en lov som kan motvirke dette, sier kommunikasjons- og markedssjef Hogne Skogesal til VG.
Tobakksforsker: Skeptisk til Svenske tilstander
Tobakksforsker Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet mener helseargumentene for å innføre utendørs røykeforbud er tynne.
– Eksponering over tid for passiv røyking inne kan medføre helseplager. For regulering utendørs kan man ikke påkalle helseargumentene i samme grad, sier han.
– Astmatikere og allergikere kan få akutte reaksjoner, men for de fleste av oss vil tobakksrøyk i utendørsluft ikke være spesielt farlig, sier Lund.
Norge en sinke
Målet til de svenske myndighetene er å bli et røykfritt land innen 2025.
Kun ett av regjeringspartiene ønsker å innføre utendørs røykeforbud slik de nå har gjort i Sverige. Resten sier foreløpig blankt nei. Får KrF det som de vil, kan det imidlertid skje om ikke lenge.
– Dette er vi for. Vi trenger flere røykfrie arenaer, sier KrF sin stortingsrepresentant Tore Storehaug til VG.
KrF og Dagfinn Høybråten sto fadder til den norske røykeloven som ble innført i 2004. Da ble det forbudt å røyke inne på serveringssteder i 2004. Mange var kritiske og spådde konkurser i utelivsbransjen og sivil ulydighet. Fasit ble en helt annen. Røykeloven ble omfavnet av det norske folket - både av røykere og ikke-røykere. Og røykeloven ble en vinnersak for KrF. En ytterligere skjerping av loven i svensk retning kan gi partiet tiltrengt vind i seilene.
Nå sitter partiet i regjering og har muligheten til å påvirke sine regjeringskolleger til å gå inn for en skjerping av tobakksloven. Det sitter et stykke inne, for både Høyre og Venstre er skeptiske til å gå i svensk retning.
FrP klart imot
FrP er som ventet klart imot en videre innskjerping. Folkehelseminister Sylvi Listhaug uttalte i mai i år til NRK at folk må få lov til å røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt de bare vil. Carl-Erik Grimstad (V) uttalte den gang at folkehelsearbeidet var satt ti år tilbake med Sylvi Listhaug (Frp) som folkehelseminister. Bildene av Listhaug med røyk og brus i hånden gikk den gang sin seiersgang i medier verden over, hos blant annet Daily Mail og BBC.
Røyker mer enn naboen
I tillegg til at den nye svenske røykeloven skal beskytte folk mot passiv røyking, er den en del av myndighetenes mål om et røykfritt Sverige innen 2025. Per 2018 var andelen fastrøykende i alderen 16–84 år nede på syv prosent i landet, ifølge tall fra Folkhälsomyndigheten.
Målt mot svenskene står det dårlig til i Norge. Nesten dobbelt så mange Nordmenn, hele 12 prosent av befolkningen, røyker daglig.
Norge har en en mye per puslete målsetting enn svenskene, Stortingets vedtatte mål er å kutte tobakksbruken med 30 prosent innen 2030.