Legemidler og biotek
Godkjenner legemiddel som øker kvinners sexlyst
Plagsom lav seksuell lyst, libido, er blant de vanligste seksuelle dysfunksjoner hos kvinner. Nå har det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) godkjent legemiddelet Vyleesi, som via en injeksjon øker kvinners sexlyst.
Lav seksuell lyst er frustrerende for kvinnen, hennes partner - og for legen, fordi tilstanden er vanskelig å behandle. Eksperter anslår at én av ti kvinner lever med tilstanden.
I motsetning til Viagra, som styrer blodstrømmen til mannens kjønnsorgan, fungerer Vyleesi (bremelanotide) ved å aktivere veier i hjernen som er involvert i kroppens seksuelle respons. Legemiddelet selvadministreres via en autoinjektor 45 minutter før sex.
Kontroversiell forløper
Vyleesi er det andre legemidlet av sitt slag som er godkjent for salg av FDA.
Sprout Pharmaceuticals Addyi-pille, ble godkjent i 2015 og skapte betydelig fagdebatt. Mange mener den var en distraksjon fra de egentlige årsakene til lavt libido. Pillen må tas hver dag og påvirker hjernen. FDA advarte sterkt mot å ta Addyi sammen med alkohol, og mulige bivirkninger er plutselig tap av bevissthet og lavt blodtrykk.
Her i Norge uttalte blant annet sexolog Bianca Schimdt: - Jeg unner absolutt alle et sunt og godt sexliv, og manglende sexlyst er et svært vanlig problem blant kvinner. Så på mange måter er det en etterlengtet pille, men den er ikke nødvendigvis ønsket.
Addyi ble godkjent under sterk påvirkning fra pressgrupper til tross for at forskere i FDA vurderte legemidlet som lite effektivt og muligens risikabelt i bruk.
Godt dokumentert
Legemiddelfirmaet Palatin sier at Vyleesi har gjennomgått mer enn 30 kliniske studier med over 2500 personer. Selskapet sier at fase 3-studier "bekrefter effektiviteten" av legemidlet som behandling for pre-menopausale kvinner med hypoaktiv seksuell lystforstyrrelse. De fullstendige kliniske studiene har ikke blitt gjort tilgjengelige for offentligheten.
Bivirkninger som ble rapportert under de kliniske studiene inkluderte mild til moderat kvalme som ikke varte mer enn to timer. Kvalmen oppstod for det meste i løpet av de tre første dosene. Om lag 40 prosent av pasientene i kliniske studier opplevde kvalme.
Hverken Vyleesi eller Addyi er registrert i Norge.