Røykesluttere kan måtte vente lenge på medisinen Champix.
Foto: Getty Images
Forventer nye partier av røykeslutt-medisin i løpet av 2024
Et legemiddel for røykeavvenning ble i 2021 tilbakekalt og fikk salgsstopp på grunn av for høye nivåer av et kreftfremkallende stoff. Nå forventer selskapet nye forsyninger i andre- eller tredje kvartal 2024.
RETTELSE: I den første utgaven av denne saken skrev vi at Champix nylig hadde blitt trukket fra markedet. Det stemmer ikke. Legemidlet ble tilbakekalt allerede i 2021, og har vært av markedet helt siden den gangen. Det nye i saken er at man nå forventer at legemidlet er tilbake på markedet innen ett års tid, altså over tre år etter at det ble trukket fra markedet.
Annonse kun for helsepersonell
Flere partier av Champix (vareniklin) blitt trukket tilbake i EU i 2021. Årsaken var at nivåene av det kreftfremkallende stoffet N-nitrosovareniklin oversteg EUs anbefalte grense for akseptabelt daglig inntak.
Kreftfremkallende stoff
N-nitroso-vareniklin er et nitrosamin, et stoff som kan være kreftfremkallende for mennesker hvis man blir eksponert for høyere nivåer over lang tid. Nitrosaminer finnes i svært lave nivåer i vann og mat, inkludert røkt og grillet kjøtt, meieriprodukter og grønnsaker.
Annonse kun for helsepersonell
Alle partier der legemidlet overstiger godkjent nivå av det kreftfremkallende stoffet ble tilbakekalt fra alle grossister og apotek i EU-landene i 2021. Dette har medført langvarig mangel på Champix-tabletter. I en oppdatering skriver Legemiddelverket på sine sider at de ikke forventer nye forsyninger før andre eller tredje kvartal 2024. Dermed kan det potensielt ta enda et helt år før røykesluttere kan få tilgang på Champix igjen.
Ingen krisemaksimering
Samtidig påpeker Legemiddelverket at det fortsatt er tilgang på nikotininnholdige legemidler som plaster og tygegummi for røyeavvenning. Legemiddelmyndigheten er også klar på at det ikke eksisterer noen akutt pasientrisiko knyttet til fortsatt bruk av Champix.
«Pasienter kan fortsette å bruke Champix tabletter som de allerede har. De bør ikke avbryte behandlingen på egen hånd, men ta kontakt med lege for råd.Helsepersonell bør vurdere om det er behov for dosereduksjon hos pasienter som har fått utlevert Champix, for å minimere seponeringsreaksjoner», skriver Legemiddelverket på sine nettsider.