Lev Med

Hver tredje kvinne over 55 år sjekker seg ikke for livmorhalskreft

138 000 kvinner i voksen alder tar ikke livmorhalsprøve som anbefalt. – Fortsett med å sjekke deg selv om du har passert 50, oppfordrer Ameli Tropé, leder for Livmorhalsprogrammet.

Publisert

-Mange godt voksne kvinner har kanskje hatt samme partner i en årrekke og tenker at de ikke trenger å sjekke seg. Det er feil, sier Ameli Tropé, leder av Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret.

Livmorhalskreft er forårsaket av smitte med HPV – en virusgruppe som i hovedsak overføres ved seksuell kontakt. Kreften kan bruke svært lang tid på å utvikle seg, og mer enn en tredjedel av alle tilfellene blir påvist hos kvinner som er over 50 år.

– At utviklingen går langsomt er egentlig bra, for da har vi gode muligheter for å oppdage forstadier og forebygge kreft. Samtidig betyr det at det er viktig å fortsette å ta prøver så lenge påminnelsene fra Livmorhalsprogrammet kommer, også for de som har hatt et stabilt samliv over flere tiår, sier Tropé i en pressemelding fra Kreftregisteret.

Livmorhalsprogrammet sender påminnelse

Med noen års mellomrom får kvinner fra 25 til 69 år et brev fra Kreftregisteret hvor de blir oppfordret til å bestille en legetime og sjekke seg – for å forebygge livmorhalskreft.

Også Kreftforeningen oppfordrer kvinner til å gå til legen når de får påminnelse fra Kreftregisteret.

– Kvinner fra 25 til 55 år har blitt flinkere til å sjekke seg, det er fantastisk og det må de fortsette med. Flere har unngått å få kreft. Dessverre ser vi at mange kvinner blir dårligere til å sjekke seg i godt voksen alder. Hver tredje kvinne over 55 år sjekker seg ikke, og det kan være livsfarlig, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Nye tall fra Kreftregisteret viser at 71 prosent sjekker seg før fylte 55 år. Etter dette faller andelen jo eldre kvinnene blir. I aldersgruppen 55-69 år er det 67 prosent som tar livmorhalsprøve (celleprøve av livmorhalsen).

Det betyr at 138.000 kvinner i denne aldersgruppen ikke sjekker seg som de skal.

Bekymrer fagmiljøene

En stor andel av de som får livmorhalskreft får det etter de har fylt 55 år. Mange av dem har ikke fulgt Livmorhalsprogrammet. Det bekymrer ekspertene.

– Det er ikke ofte vi kan si at vi kan unngå å få kreft, men når det gjelder livmorhalskreft så kan vi i stor grad det. I Norge har vi et fantastisk Livmorhalsprogram som kan fange opp alvorlige celleforandringer før det utvikler seg til kreft. Men, programmet fungerer jo ikke hvis man ikke benytter seg av det, sier Ryel.

Ved å sjekke seg jevnlig reduseres risikoen for kreft med opptil 80 prosent.

Kroppen ordner som regel opp selv

HPV-smitten som forårsaker livmorhalskreft er svært utbredt. De alle fleste blir smittet med HPV i løpet av livet, men kroppen kvitter seg oftest selv med viruset – litt som en ved en forkjølelse, men ofte uten at den smittede i det hele tatt merker noe til infeksjonen.

Hos noen kvinner kan smitten likevel utvikle seg, og føre til alvorlige celleforandringer. Oppdages ikke dette, kan celleforandringene i noen tilfeller utvikle seg kreft – kanskje flere tiår etter den opprinnelige smitten.

– Det er grunnen til at kvinner får tilsendt #sjekkdeg-brevet til de er 69 år. Gammel smitte kan utvikle seg til kreft 10–20 år senere, sier Tropé, som leder Livmorhalsprogrammet, og legger til:

– Sjekker du deg jevnlig til du er 69 år, er sannsynligheten for å få livmorhalskreft veldig liten.

#sjekkdeg

#sjekkdeg er en kampanje som Thea Steen tok initiativet til i 2015, og som Kreftforeningen, Livmorhalsprogrammet og andre fagmiljøer viderefører og støtter opp om.

Hver september siden 2015 blir det gjort en ekstra innsats for å øke bevissthet og kunnskap om livmorhalskreft og om hvordan sykdommen kan forebygges.

Thea Steen, som selv hadde livmorhalskreft, døde av sykdommen i 2016, men engasjementet hennes lever videre gjennom blant annet Thea Steens minnefond og #sjekkdeg-kampanjen.

Les mer om #sjekkdeg-kampanjen på Kreftforeningens nettsider

Se filmen fra Kreftforeningen: Thea to somre og en vinter

Ameli Tropé Leder for Livmorhalsprogrammet Bilde: OUS
Grafen viser en økning i oppmøte blant kvinner under 40 år, mens for kvinner over 55 har oppmøtet flatet ut og er kanskje også i ferd med å gå nedover. Kilde: Livmorhalsprogrammet

Livmorhalskreft

  • I dag får over 300 norske kvinner livmorhalskreft årlig. Uten Livmorhalsprogrammet ville tallet vært rundt 1000.
  • Mellom 70 og 90 kvinner dør av sykdommen årlig.
  • Halvparten av de som får livmorhalskreft har ikke deltatt i Livmorhalsprogrammet som de skal.
  • I 2018 var det 89.000 flere kvinner som sjekket seg enn i 2014, året før #sjekkdeg-kampanjen startet.
  • Kreftregisteret har som mål at dekningsgraden i alle aldersgrupper skal opp til 80 prosent, som er europeisk anbefaling.
  • På verdensbasis er livmorhalskreft den tredje største kreftform som rammer kvinner. I Norge er sykdommen er den niende mest vanlige kreftformen blant kvinner, på grunn av Livmorhalsprogrammet.
Powered by Labrador CMS