Legemidler og biotek
Generikaprodusenten Sandoz er Norges største legemiddelselskap
- 2020 var annerledesåret på mange måter. For første gang er det en generikaprodusent som kan smykke seg med tittelen “Norges største legemiddelfirma”. Legemiddelmarkedet vokste med rekordhøye 10.2 prosent til 27.7 milliarder kroner. Dette var også året da nordmenn for alvor begynte å handle i nettapotekene.
Det forteller administrerende direktør i Farmastat, Christian Gilhuus-Moe. I et intervju med HealthTalk oppsumerer han året vi har bak oss og gjør seg noen tanker om det vi kan forvente i 2021.
Sandoz har hatt en rakettvekst i 2020 og demonstrerer at generikamarkedet er et stort og attraktivt marked. Med omsetning på 1.75 milliarder kroner gjorde Sandoz et byks fra en 12.-plass i 2019 til topplasseringen i 2020. Novartis sin administrerende direktør Veronika Barrabes må ta et skritt ned fra førsteplassen og ta til takke med andreplassen. Det er nok ikke en altfor tung forflytting, for topplasseringen forblir i familien, Sandoz er nemlig et datterselskap til Novartis.
Takeda og Novo Nordisk er nykommere på 10-på-topp
Med en omsetningsvekst på drøye 30 prosent tar Pfizer tredjeplassen og på de neste plassene kommer MSD, Takeda og Bristol Myers Squibb.
- Takeda er ny på 10-på-topp-listen. Det er også danske Novo Nordisk som runder året med å ta tiendeplassen. Novo Nordisk er verdensledende innen behandling av diabetes og har hatt en eventyrlig vekst de siste årene. Bare i 2020 vokste selskapet med nesten 35 prosent og administrerende direktør André Bregård kunne notere seg for en omsetning på 741 millioner kroner, sier Gilhuus-Moe.
Han forteller at legemiddelmarkedet er preget av mange selskaper og sterk konkurranse der 64 prosent av omsetningen deles på de 20 største selskapene. Sandoz har for eksempel bare 6.3 prosent av legemiddelmarkedet.
Norges største legemiddel er et biotilsvarende
- En sentral forklaring på at Sandoz er Norges største legemiddelfirma er satsingen de har på biotilsvarende legemidler. TNF-hemmeren Hyrimoz er Norges største legemiddel med en omsetning på 675 millioner kroner i 2020 før rabatter. Sandoz har også en annen TNF-hemmer - Zessly - som inntar 5.-plassen med 380 millioner kroner i omsetning. Disse to legemidlene hadde ingen omsetning i 2019, men kom inn i LIS-anbudet i 2020. Omtrent 40 000 pasienter med betennelsessykdommer innen hud, ledd og tarm behandles med legemidlene som inngår i dette anbudet. Av disse er det anslagsvis er 32 000 pasienter som behandles med biotilsvarende legemidler, sier Christian Gilhuus-Moe.
Det blodfortynnende NOAK-legemidlet Eliquis fra Pfizer og Bristol Myers Squibb kaprer andreplassen med et salg på 607 millioner kroner, mens immunsjekkpunkthemmeren Keytruda tar tredjeplassen med 605 millioner kroner i omsetning. Konkurrenten Opdivo finner vi nede på en 7.-plass med 341 millioner kroner i omsetning.
Varig endring i handlevaner i apotek
Gilhuus-Moe forteller at nettapotekene har blitt en viktigere salgskanal i 2020. Det er først og fremst norges største nettapotek, Farmasiet som vokser kraftig, men også nettapotekene til de tre store vertikalintegrerte apotekkjedene Boots, Vitus og Apotek1 har hatt vekst.
-2020 var året da nordmenn for alvor begynte å handle i nettapotekene. Her tror jeg at vi kommer vi til å oppleve en varig endring i handlemønsteret. Den underliggende driveren er at pasientene er blitt mer komfortable med videokonsultasjoner med legen, og da er veien kort til at man også man også bestiller legemidlene på nett med e-resepten. Alle de tre store vertikalintegrerte kjedene har selvsagt nettapotek, men det er nok særlig utfordreren Farmasiet som har hatt glede av veksten i netthandelen. Ikke minst ser vi at kronikergrupper som stort sett består av godt voksne personer har i økende grad kjøper sine legemidler på nett. Tendensen til økt netthandel understøttes av at OTC-omsetning har falt i fysiske apotek, mens totalmarkedet har steget 10 prosent. Det er tydelig at mye av OTC-salget har flyttet seg over i nettapotekene, sier Gilhuus-Moe.

