Legemidler og biotek

Fikk gjennomslag: Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross har lenge ønsket at regjeringen innfører hjemmetester slik at kvinnene som ikke tar livmorhalsprøve hos legen kan nås på andre måter.

Kvinner som ikke har testet seg for livmorhalskreft på 8-10 år får tilbud om hjemmetest

200.000 kvinner i Norge har ikke tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer. Regelmessig livmorhalsprøve er svært viktig for å hindre sykdom og død. Til tross for et eget Livmorhalsprogram, er det fortsatt for mange kvinner som får livmorhalskreft. Nå vil regjeringen bruke 20,5 millioner kroner i 2022 for å tilby hjemmetester til kvinner som ikke har testet seg på 8-10 år.

Publisert

Livmorhalskreft rammer om lag 400 kvinner årlig, og en stor andel er yngre kvinner.

– Over halvparten av livmorhalskrefttilfellene er blant kvinner som ikke har tatt livmorhalsprøver som anbefalt. Dette vil regjeringen gjøre noe med. Vi foreslår å bruke 20,5 millioner kroner i 2022 for å dekke oppstarts- og utviklingskostnader til hjemmetester. Målet er at flere tester seg, og at færre kvinner skal utvikle livmorhalskreft, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Livmorhalsprogrammet sender kvinner mellom 25 og 69 år påminnelse når det er på tide å bestille time for å ta prøven, og forutsetter at man sjekker seg for å følge programmet. Dette er en kreftform som utvikles langsomt. Dersom man går til legen hver gang man får påminnelse fra Kreftregisteret, vil sykdommen oppdages så tidlig at det er gode prognoser.

Målet med å innføre hjemmetest er at deltakelsen i Livmorhalsprogrammet skal øke og at færre kvinner på sikt skal utvikle livmorhalskreft. En ny norsk studie viser at tilbud om hjemmetest til denne gruppen fører til økt deltakelse, avdekker et betydelig antall forstadier til kreft, og kreft som ikke ville blitt avdekket ved ordinær påminnelse om å ta screeningprøve hos lege, forteller Høie. .

Har vært etterspurt av Kreftforeningen og Kreftregisteret

Kreftregisteret og Kreftforeningen har ønsket at regjeringen innfører hjemmetester slik at kvinnene som ikke tar livmorhalsprøve hos legen må nås på andre måter.

- Etter grundig forskning har fagfolkene i Kreftregisteret store forhåpninger til at hjemmetest skal øke deltakelsen. Vi er fremfor alt bekymret for de som ikke har sjekket seg på mange år, fordi vi vet at tidlig oppdagelse redder liv. Vi har nylig avdekket at ni av ti kvinner som dør av livmorhalskreft ikke har fulgt Livmorhalsprogrammet som anbefalt, har Ameli Tropé, leder av Livmorhalsprogrammet tidligere uttalt til HealthTalk. 

Studien viste at når en hjemmetest benyttes for å teste tilstedeværelse av hrHPV, vil like mange kvinner med påvist alvorlige celleforandringer eller livmorhalskreft fanges opp, som hvis en tar celleprøve hos legen. hrHPV hjemmetesten fungerte i tillegg bedre enn dagens undersøkelse med cytologibasert screening.

– Det er svært sjelden vi kan forebygge kreft så målrettet som ved livmorhalskreft. Tar du HPV-vaksine og følger Livmorhalsprogrammet hele veien fra du er 25 til 69, kan du i praksis unngå å bli alvorlig syk av livmorhalskreft, sier generalsekretær i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross.

Kreftregisteret har testet en rekke hjemmetester og studien viste at når en hjemmetest benyttes for å teste tilstedeværelse av hrHPV, vil like mange kvinner med påvist alvorlige celleforandringer eller livmorhalskreft fanges opp, som hvis en tar celleprøve hos legen.
Powered by Labrador CMS