Legemidler og biotek
Den første behandlingen for avansert lunge- og skjoldbruskkjertelkreft med mutasjoner i RET-genet er godkjent
EU har godkjent Retsevmo (selperkatinib) som er den første målrettede behandlingen for pasienter med avansert ikke-småcellet lungekreft og skjoldbruskkjertelkreft med mutasjoner i RET-genet. Pasienter med en RET-mutasjon har ofte en aggressiv kreftform.
Retsevmo er en kinasehemmer, et stoff som kontrollerer RET-kinase-enzymet og forhindrer vekst av kreftceller. Selpercatinib er rettet mot RET-drevne avanserte eller metastatiske kreftformer. Legemidlet administreres oralt, og er utviklet av legemiddelselskapet Eli Lilly.
Den fullstendige indikasjonen er denne: Retsevmo som monoterapi er indisert for behandling av voksne med:
- avansert RET fusjonspositiv ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) som krever systemisk behandling etter tidligere behandling med immunterapi og / eller platinabasert cellegift
- avansert RET fusjonspositiv skjoldbruskkreft som trenger systemisk behandling etter tidligere behandling med sorafenib og / eller lenvatinib
Legemidlet har langvarig effekt
EU-kommisjonens godkjenning baserer seg på fase 1/2 studien LIBRETTO-001. Den viste at legemidlet hadde langvarig effekt.
Studiens primære endemål var objektiv responsrate (ORR). Sekundært endepunkt var progresjonsfri overlevelse (PFS).
64% av tidligere behandlede pasienter med RET-drevet ikke-småcellet lungekreft hadde en gjennomsnittlig objektiv responsrate (ORR) på 17,5 måneder. Etter ett år var 66% av pasientene progresjonsfrie og median progresjonsfri overlevelse var 16,5 måneder.
Lungekreftdataene fra LIBRETTO-001 ble publisert i The New England Journal of Medicine i august 2020.
Skjoldbrukskjerteldataene ble også publisert i The New England Journal of Medicine i august i fjor. De viste at 78,9% av tidligere behandlede pasienter med skjoldbruskkjertelkreft med RET-mutasjoner hadde en objektiv responsrate på 18,4 måneder. Ettårs progresjonsfri overlevelse var 82%
Må godkjennes i Beslutningsforum
For at Retsevmo kan tas i bruk på norske sykehus må Beslutningsforum si ja til å innføre den nye behandlingen. Statens legemiddelverk er i ferd med å gjennomføre en hurtig metodevurdering som er sentralt underlag i Beslutningsforums vurdering. I tillegg kommer også vurderinger knyttet til pris etter notat fra Sykehusinnkjøp. Metodevurdering og prisnotat inngår som et grunnlag for en samlet vurdering, hvor også skjønnsmessige vurderinger skal inngå. Skjønnsmessige vurderinger er først og fremst knyttet til vurderinger av kvalitet og usikkerhet i dokumentasjonen, og til budsjettkonsekvenser.
Immunterapi har begrenset effekt
Immunterapi har vist seg effektiv i behandlingen av ikke-småcellet lungekreft generelt, men har bare begrenset effekt for lungekreftpasienter med mutasjoner i RET-genet. - Det er derfor et stort udekket medisinsk behov for denne pasientgruppen. Oppdagelsen av onkogene drivere - kreftfremkallende gener - hos pasienter har ført til betydelige fremskritt innen tilgjengelige behandlingsalternativer. Målrettede terapier har potensial til å tilby forbedret effekt og bedre behandlingsresultater.
Det fortalte professor Åslaug Helland da vi intervjuet henne under ASCO20. - Om lag 1-2 prosent av de som får diagnosen ikke-småcellet lungekreft har dette RET-genet, og det er vanligst forekommende hos de som har røkt lite. RET-genet sender et signal til kreftcellene at de skal dele seg kontinuerlig og dette medfører utvikling av kreftsvulst og spredning, sier Helland. De som har ikke-småcellet lungekreft med en RET-mutasjon har ofte en aggressiv kreftform, sier hun.
Må genteste kreften
Hun har nylig startet en fase II-studie der man skal gi pasienter med mutasjoner i RET-genet det eksperimentelle legemidlet Pralcetinib (Blue-667) som førstelinjebehandling - det vil si til nydiagnostiserte pasienter som ikke tidligere har fått noen form for behandling med andre legemidler eller stråleterapi. Retsevmo skal gis til tidligere behandlede pasienter.
For å fange opp pasientene med mutasjoner i RET-genet må man gjøre en gentest av svulstvevet før man bestemmer seg om denne behandlingen kan være aktuell. Dette gjøres med en såkalt NGS-test, som står for Next Generation Sequencing NGS gjør det mulig å sekvensere et stort panel av gener på kort tid. Teknologien er gullstandarden i kreftdiagnose, men det foreligger fortsatt ingen nasjonale retningslinjer for hvordan NGS bør anvendes i onkologisk praksis.
Dagens nasjonale behandlingsretningslinjer
Det foreligger nasjonale behandlingsretningslinjer for lungekreft oppdatert i 2020. Innen behandling av lungekreft er dagens behandling avhengig av sykdommens stadium, sykdommens spredning og pasientens allmenntilstand. Ved lokalavansert sykdom (stadium III) er operasjon som regel ikke mulig å gjennomføre på grunn av at tumoren vurderes som kirurgisk utilgjengelig. Dersom pasientens allmenntilstand er god, legges det opp til helbredende strålebehandling, vanligvis i kombinasjon med cellegift. I spesielle tilfeller vil det være aktuelt å forbehandle med cellegift og strålebehandling for å forsøke å gjøre svulsten operabel. Dersom pasientens allmenntilstand er dårlig, tilbys det livsforlengende behandling, i form av strålebehandling eller cellegift.
Det foreligger også nasjonale behandlingsretningslinjer for kreft i skjoldbruskkjertelen men de er sist oppdatert i 2017. Avhengig av sykdommens stadium kan kreft i skjoldbruskkjertelen behandles med kirurgi, medikamentell tyroksinbehandling for å undertrykke tyreoideastimulerende hormon (TSH suppresjon) og vekst av skjoldbruskkjertel, radioaktivt jod og utvendig strålebehandling. Hos 75-80 % av pasientene vil den kirurgiske behandlingen være helbredende. Ved de mer avanserte kreftsvulstene der det ikke foreligger fjernspredning, kan det være aktuelt å gi kombinasjon av utvendig strålebehandling og cellegiftbehandling før kirurgi. Ved utbredt kreftsykdom er behandlingen lindrende strålebehandling og eventuelt lindrende kirurgi. Profylaktisk thyroidektomi anbefales for alle med RET-mutasjon.
Hans Anderssen, redaktør i HealthTalk
Vi i HealthTalk ønsker å lage innhold som er verdifullt for deg som jobber i helsevesenet. Hvis du likte denne artikkelen, og vil at vi skal lage mer innhold som dette, kan du støtte oss ved å melde deg på vårt nyhetsbrev her