Legemidler og biotek
Lite samarbeid mellom fastleger og farmasøyter øker faren for feil legemiddelbruk
Det er lite samarbeid mellom leger og apotekfarmasøyter i kommunene. Det øker faren for feil legemiddelbruk. Det er konklusjonen i en rapport Oslo Economics har utarbeidet på oppdrag av Helsedirektoratet. Leder i Norges Farmaceutiske Forening, Rønnaug Larsen er ikke overrasket over rapportens konklusjoner. Nå etterlyser hun konkrete tiltak.
Rapporten fra Oslo Economics slår fast at dagens samarbeid mellom leger og farmasøyter i kommunene først og fremst består av avklaringer over telefon i forbindelse med ekspedering av resepter i apotek og enkelte avklaringer knyttet til multidose. Dette samarbeidet er ikke formalisert, men foregår som sporadisk kommunikasjon ved behov. Formalisert samarbeid mellom apotekfarmasøyter og legetjenesten synes å være lite utbredt konkluderer Oslo Economics.
Viktig å få ned feilbruk av legemidler
Rønnaug Larsen sier til HealthTalk at farmasøytene har faglig kompetanse som kan utnyttes bedre enn i dag for å sikre bedre legemiddelbruk, særlig når det gjelder bivirkninger og interaksjoner - der bruken av én medisin kan ha negativ effekt på en annen medisin som pasienten bruker samtidig. Nå etterlyser hun konkrete grep fra Helseminister Bent Høie.
Rapporten fra Oslo Economics trekker også fram de alvorlige konsekvensene som interaksjoner fører med seg: «Slik bruk av legemidler kan ha alvorlige konsekvenser for enkeltpasienter i form av bivirkninger og i verste fall død, og for samfunnet i form av betydelige ekstra kostnader knyttet til for eksempel unødvendig bruk av legemidler og helsetjenester, samt sykefravær.» skriver Oslo Economics.
-Hva er resepten for å få til et bedre samarbeide mellom leger og apotekfarmasøyter i kommunene?
Haster
-Rapporten peker på behovet for bedre finansieringsløsninger, og vi trenger også en digital kommunikasjonsplattform mellom legene farmasøytene i kommunene. I dag skjer kommunikasjonen primært på telefon og det er ikke en holdbar løsning, sier Rønnaug Larsen. Hun mener det et stort potensial for å bedre legemiddelbruken i befolkningen - ikke minst blant pasienter som bruker flere ulike legemidler samtidig.
Hun mener at det nå haster med å få til et bedre samarbeid. - Vi ser at mange pasienter bruker legemidlene sine feil som blant annet medfører sykehusinnleggelser. Hun forteller også at det ofte er eksempler på at pasienter kommer til apoteket med resepter som gir interaksjoner og som apotekfarmasøytene trenger å diskutere med legen før medisinen utleveres.
- Idag må apotekfarmasøytene ringe til fastlegen eller be pasienten ta dette opp med legen dersom farmasøyten oppdager at en resept kan gi interaksjon. Det er ingen god kommunikasjonsform, sier Larsen.
Behov for egne takster
Et av de tiltakene som Norges Farmaceutiske Forening nå vil be helseministeren se på er å etablere egne takster når farmasøytene tar legemiddelsamtaler og legemiddelgjennomgang med pasientene. — Dette vil kunne avlaste fastleger og øke pasientsikkerheten. Det bør være klima for å innføre dette nå, sier hun.
Larsen mener også at tverrfaglige team som nå prøves ut i primærhelsetjenesten også bør inkludere farmasøyter. -Jeg mener det også bør være aktuelt ansette farmasøyter på fastlegekontorene slik de nå gjør i Storbritannia, men da må det legges til rette for at dette finansieres delvis av det offentlige, sier Rønnaug Larsen.