Legemidler og biotek

Kathrine Gamborg Andreassen leder Navmedic. Selskapet etablerer en ny plattform for vekst ved å børsnotere sin Medtech-divisjon.

Navamedic fortsetter veksten

Navamedic ASA fortsetter å vokse og omsatte for 47,2 millioner kroner i andre kvartal, opp 4,4% fra tilsvarende periode i 2018. Nå skiller Navamedic ut forretningsområdet Navamedic Medtech i et eget børsnotert selskap.

Publisert

Driftsoverskuddet (EBITDA) for Navamedic endte på 0,9 millioner kroner mot ( 5,6 millioner kroner i andre kvartal 2018). Bruttomarginen i kvartalet er på solide 34,9 % og nedgangen i overskuddet skyldes prosjektkostnader relatert til fisjonen av selskapets Medtech-divisjon som nå er klar for børsnotering.

I første halvår 2019 økte driftsinntektene til 92,7 millioner kroner (87,8), mens driftsoverskuddet endte på 1,4 millioner kroner mot 2,7 i fjor.

Med dette grepet mener selskapet at man har en bedre plattform for vekst i både innen Pharma og Medtech.

Rustet for videre vekst

- Vi har startet implementeringen av den nye vekststrategien og ser et betydelig potensial i å utnytte Navamedics skalerbare plattform for lansering av egne nye produkter, og nye produkter for våre partnere. Veksten fortsatte i andre kvartal 2019, drevet av de gode resultatene innen produktkategoriene fedme og medisinsk ernæring. Navamedic vil fortsette veksten i dagens portefølje, samtidig som vi ønsker å introdusere nye produkter og utforske potensielle oppkjøpsmuligheter, sier Kathrine Gamborg Andreassen. Hun er administrerende direktør i Navamedic.

Rakettvekst på fedmelegemiddel

Ikke minst vokser salget av fedmelegemidlet Mysimba meget sterkt og veksten er på 120% i forhold til 2. kvartal i 2018. Selskapet jobber videre med å sikre refusjon på produktet og etablere det som “standard of care”. Mysimba er et sentraltvirkende legemiddel mot fedme og forskrives som tillegg til kalorifattig kosthold og økt fysisk aktivitet for vektreduksjon hos voksne med BMI fra 30 (fedme) og oppover. Mysimba kan også tilbys personer med BMI på 27 til 29 (overvekt), hvis de i tillegg har andre sykdommer som for eksempel type 1-diabetes eller type 2-diabetes, høyt blodtrykk eller høyt blodkolesterol.

Mysimba virker ved å dempe appetitten og øke følelsen av metthet.

Les også: Fersk rapport: Slår alarm om fedme i Norge. Tar livet av 3200 årlig.

Den profilerte fedmelegen legen Jøran Hjelmesæth er en av de klinikerne som harønsket legemiddelet velkommen.

Mysimba omsetter i første halvår 2019 er mnok 11,2. Dette er en økning på 120% sammenlignet med første halvår i fjor. Når det gjelder refusjon har ikke Mysimba generell refusjon i Norge, men den enkelte lege kan søke på vegne av sin pasient dersom vedkommende har BMI ≥ 40, eller når BMI er > 35 når det foreligger tilleggslidelse/-sykdom som øker risikoen for alvorlig fedmerelatert sykdom.

I Danmark, Sverige og Finland, er det ikke refusjonsmulighet for Mysimba.

Børsnoterer eget medtech-selskap

Den ekstraordinære generalforsamlingen i Navamedic godkjente 5. august planen for fisjon og separat børsnotering av Medtech-divisjonen, som er forventet gjennomført i begynnelsen av november 2019. Medtech-divisjonen kommersialiserer Sippi®, et nytt system for digital og trådløs urinmåling med det selskapet beskriver som et globalt markedspotensial. Årsaken børsnoteringen at Sippi har et globalt potensiale, mens Pharma-divisjonen primært har et Nord-Europeisk perspektiv. I tillegg er kundene også forskjellige. Medtek divisjonen selger mot sykehus og intensivavdelinger, mens farma-divisjonen selger mot primærhelse, apotek og konsumenter.

- Ved intensivavdelingene på sykehusene er urinmåling siste skanse for manuelle målinger. Urinmåling binder i dag opp helsepersonellets tid og ressurser, noe som fører til stress, feil og i siste instans sykehusinfeksjoner. Sippi er et neste-generasjons digitale og trådløse system for urinmåling og forebygging av infeksjoner og edekker et betydelig medisinsk behov, avslutter Gamborg Andreassen.

Vi er Nordens feteste

Norge er rammet av en fedmeepidemi. Nå har én million - hver fjerde nordmann - diagnosen fedme. I tillegg er 70 prosent av den norske befolkningen overvektige. Epidemien går hardest utover de som bor i distriktene og de med lavest utdannelse og inntekt.

Vi er Nordens feteste og er på vekttoppen i Europa. Nordmenn er blitt dobbelt så fete på 20 år. Tallene tyder på at vil vil fortsette å legge på oss i årene som kommer.

23 prosent av alle voksne Nordmenn har fedme. I tillegg er om lag 70 prosent overvektige og mange overvektige vil utvikle fedme. Fedmeepidemien vokser også raskere i Norge enn i våre naboland.

Kilde: Overvekt og fedme i Norge. Omfang, utvikling og samfunnskostnader (Menon Economics)

Powered by Labrador CMS