Legemidler og biotek, Kliniske studier
Ultimovacs UV1 kreftvaksine i kombinasjon med immunterapien Keytruda har effekt på 60 prosent av pasientene med avansert føflekkreft.
60 prosent av tidligere ubehandlede pasienter med avansert malignt melanom oppnådde objektiv respons (ORR) av behandling med den universelle kreftvaksinen UV1 i kombinasjon med immunterapien Keytruda (pembrolizumab ).
Det viser nye resultater fra en fase 1 studie som er gjort på 20 alvorlig syke kreftpasienter. Studien skal presenteres på verden største kreftkonferanse ASCO i juni.
Pasientene hadde diagnosen malignt melanom med spredning i stadium III b og senere. Pasientene fikk immunterapien Keytruda som er standardbehandling for denne pasientgruppen (i likhet med Opdivo) og den universelle kreftvaksinen UV1
Alle pasientene har blitt fulgt opp i 18 måneder etter behandling og median observasjonstid er 21 måneder. Effektdataene viser at 60 prosent av pasientene (12 pasienter) oppnådde objektiv respons hvorav 30 prosent (6) fikk komplett respons (CR), som betyr at kreftsvulsten er borte og det ikke er tegn på sykdom. 30 prosent (6) fikk delvis respons (PR).
30 prosent ble kreftfrie
- Median progresjonsfri overlevelse for UV1 / pembrolizumab-kombinasjonen var 18,9 måneder sammenlignet med 5,5-11,6 måneder for pembrolizumab alene i avansert melanom basert på fase 3-studien Keynote-006. Det er studien som ligger til grunn for markedsføringstillatelsen til Keytruda på melanomindikasjonen, fortalte medisinsk direktør Jens Bjørheim på en web konferanse i dag. Han la til at man på generelt grunnlag må utvise varsomhet med å trekke bastante konklusjoner basert på historiske kontrolldata mellom to studier.
Studien til Ultimovacs viste også at totaloverlevelsen (OS) var 80 prosent , der median totaloverlevelse ennå ikke nås etter 21 måneders oppfølging.
Bjørheim forteller at dette en alvorlig type føflekkreft, hvor immunterapi har vist en effekt på endel pasienter, men hvor det fremdeles er et stort medisinsk udekket behov, og hvor mange nye kombinasjoner av immunterapi prøves ut.
UV1 øker andelen av de riktige T-cellene
Rasjonalet for å gi UV1 til kreftpasienter med alvorlig føflekkreft med spredning, er at disse ofte ikke har de riktige T-cellene til stede i kroppen til å kunne få effekt av pembrolizumab alene. UV1 øker andelen av de riktige T-cellene og øker dermed styrken og bredden på effekten av immunresponsen, når den brukes sammen med pembrolizumab.
- Dette er veldig sterke og spennende data som viser en tydelig positiv klinisk effekt av å kombinere vår kreftvaksine UV1 med sjekkpunkthemmeren pembrolizumab. I tillegg viser studien at UV1 og pembrolizumab har en god og trygg bivirkningsprofil. Dette styrker vår utviklingsstrategi der vi nå er i gang med hele fire fase II studier hvor vi kombinerer UV1 med andre sjekkpunkthemmere i ulike kreftformer, sier Bjørheim.
- UV1 kan spille en betydelig rolle
- Disse dataene styrker oss i vår overbevisning om at UV1 kan spille en betydelig rolle i behandling av en alvorlig kreftform som føflekkreft med spredning. Resultatene tyder på at UV1 i kombinasjon med sjekkpuntkhemmere som pembrolizumab kan mobilisere immunsystemet til å bekjempe kreften. Dette er veldig lovende for disse pasientene med føflekkreft, men også for andre typer kreftpasienter som blir behandlet i vårt kliniske utviklingsprogram, forteller Carlos de Sousa som er administrerende direktør i Ultimovacs.