Legemidler og biotek, Forskning
Kongen tildelte Bjørn Tore Gjertsen kreftforskningspris
Bjørn Tore Gjertsen ble mandag tildelt Kreftforskningsprisen for forskning på aggressiv blodkreft.
Kong Harald overrakte prisen til Gjertsen, og samtidig til fjorårets vinner Bjarne Bogen, under en seremoni i Universitetets aula i Oslo.
Gjertsen tildeles Kong Olav Vs kreftforskningspris for sin verdensledende forskning på aggressiv blodkreft. Prisen er på én million kroner. Prisen deles ut hvert år ut til en kreftforsker eller en forskergruppe som har bidratt til å fremme den norske kreftforskningens kvalitet og omfang.
Utviklingen sto i praksis sto stille i 40 år før Gjertsens arbeid sørget for at både prognosene og behandlingen har blitt mye bedre for pasienter med akutt myolegen leukemi (AML), skriver Kreftforeningen på sine nettsider.
Bjørn Tore Gjertsen er professor i hematologi, overlege ved Haukeland universitetssjukehus og forskningsdirektør i Helse Bergen.
Bjarne Bogen ble tildelt fjorårets pris for sitt bidrag til utvikling av en persontilpasset kreftvaksine.
Kong Olav Vs kreftforskningsfond deler årlig ut én million kroner til en kreftforsker, eller gruppe kreftforskere, som har bidratt til å fremme den norske kreftforskningens kvalitet og omfang.
Har gentestet for AML i 20 år
Som 25-åring tok Bjørn Tore Gjertsen medisinsk embetseksamen. Bare tre år senere var doktorgraden et faktum og avhandlingen om programmert celledød hos blodkreftpasienter – hvordan kreften kan narres til å begå selvmord – var banebrytende og førte til flere presseoppslag.
På 80-90-tallet var det langt mellom de norske spesialistene på blodsykdommer. Men Gjertsen kunne ikke tenke seg noe mer interessant, og peilet seg etter hvert inn på den alvorlige kreftformen Akutt myelogen leukemi.
I Norge får rundt 150 personer AML hvert år. Gjennomsnittsalderen når sykdommen oppdages er 70 år, og under 20 prosent av pasientene lever mer enn tre år etter at diagnosen er stilt.
– Det er et ekstremt avansert felt. Først nå begynner det å bli vanlig å genteste pasienter med andre kreftsykdommer. Vi har gjort det i 20 år! Og vi bruker tøffere cellegiftkurer enn andre kreftsyke får, samt en av de flotteste, men farligste behandlingene som finnes: Beinmargstransplantasjon. Summen av dette gjør faget enormt spennende, har Gjertsen tidligere uttalt.