Legemidler og biotek, Bransjenytt
Hans Christian Hansson går fra Roche til Novo Nordisk. Blir Global Head of Obesity & NASH Policy
Hans Christian Hansson går fra Roche til Novo Nordisk. Der skal den tidligere Erna-rådgiveren lede det globale policy-arbeidet innen overvekt, ett av de viktigste strategiske satsningsområdene for den danske legemiddel-giganten.
Hansson har i det siste ledet Public Affairs og Kommunikasjon for Roche-filialene i Europa, men tar nå steget fra Basel og hjem til Skandinavia igjen. Selv om København blir hans fremtidige base, er det globale oppgaver han skal håndtere i hans nye rollen i Novo Nordisk.
– Dette er noe jeg ser frem til med både glede og ærbødighet. Å få være med og jobbe for å bekjempe en av de største folkehelseutfordringene verden står overfor er rett og slett en fantastisk mulighet. Med sitt unike globale fotavtrykk innen metabolsk syndrom, er Novo Nordisk et selskap som har de beste forutsetninger for å lykkes, sier Hansson – før han skynder seg å legge til:
– Men her snakker vi om monumentale utfordringer som ingen kan løse alene. Et tett samarbeid mellom mange aktører vil være helt avgjørende. Er det noe jeg virkelig brenner for så er det å sikre bærekraftige samarbeidsstrukturer mellom det offentlige og det private. Det er kanskje en klisjé, men sammen er vi sterkere. Ved å legge til side oppfatninger og fordommer, kan vi flytte fjell i helsetjenesten, påpeker han.
Del av ledergruppen på Statsministerens kontor
Da Hansson kom til Roche var det med fersk erfaring fra høyeste hold i det norske regjeringsapparatet. Etter å ha vært rådgiver i Høyres stortingsgruppe, ble han del av Erna Solbergs politiske ledergruppe på Statsministerens kontor. Her jobbet han tett også med saker innen helse og bærekraft.
I Roche har Hansson ledet samfunnskontakt, kommunikasjon og pasientrelasjoner i Norge, før han fikk et internasjonalt ansvar. Den tidligere mangeårige VG-reporteren og utenrikskorrespondenten har en bachelorgrad fra Det medisinske fakultet i Oslo, en mastergrad i helsepolitikk fra Imperial College London og en MBA fra Handelshøyskolen BI.
– Jeg har nå vært i Roche i tre år, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg stortrives i legemiddelindustrien. Jeg er dypt takknemlig for alle mulighetene jeg har fått og for alt jeg har lært. Jeg er så imponert over all lidenskapen, kunnskapen og stoltheten blant mine kolleger, sier han.
Flere ser verdien av medisinsk innovasjon
– Fra utsiden er dette en industri som ikke alltid fremstår like sympatisk. Jeg tror vi har alt å vinne på å jobbe for transparens, så langt det er mulig. Innimellom kan det selvfølgelig være krevende diskusjoner med det offentlige eller andre betalere, men jevnt over deler vi svært mange mål. Vi ønsker alle å løfte helsetjenesten – til det beste for pasientene. Da må krigsretorikken legges til side, vi må være pragmatiske og ha respekt for hverandres ståsted og argumentasjon. Nå under pandemien er det tatt syvmilssteg når det gjelder offentlig-privat samarbeid, og jeg tror mange for alvor ser verdien av medisinsk innovasjon. Jeg håper og tror at dette er lærdommer vi kan ta med oss videre.
NASH - en underkommunisert sykdom
Som del av sin nye rolle blir Hansson også ansvarlig for policy tilknyttet ikke-alkoholisk fettleversykdom (NASH), en overvekt-relatert lidelse som blant annet i USA er i ferd med å etablere seg som en av de hyppigste årsakene for levertransplantasjon.
– Dette er en underkommunisert, snikende sykdom med alvorlige følger. Den fortjener økt oppmerksomhet, og det ønsker jeg å gjøre noe med. Generelt mener jeg det er mye som bør og kan gjøres for å sikre en mer konstruktiv diskusjon når det gjelder overvekt og relaterte lidelser. Dette dreier seg om langt mer enn den enkelte pasients viljestyrke, poengterer han.
Sykelig overvekt- et viktig strategisk satsningsområde
Sykelig overvekt - det vil si en BMI over 30 - er et viktig strategisk satsningsområde i Novo Nordisk.
- Å ha en produktiv og løsningsorientert dialog med myndigheter over hele verden om den drastiske økningen i utbredelsen av overvekt vil være avgjørende for bærekraftige helsetjenester og samfunn fremover. Jeg gleder meg veldig til å få ombord Hans Christian med sin sterke politiske bakgrunn og merittliste for å hjelpe til med å drive disse samtalene til fordel for mennesker som lever med overvekt, sier Troels Rye-Andersen, Vice President og Global Head of Public Affairs i Novo Nordisk.
Vil doble salget av fedmelegemidler innen 2025
Novo Nordisk satser nå stort på fedme (sykelig overvekt) som en måte å diversifisere seg utover diabetesmarkedet. I sin årsrapport for 2019 sier selskapet at de vil doble salget av fedmelegemidler innen 2025. Saxenda, som nå er verdens mestselgende fedmelegemiddel og som er en søsterformulering av Novos eldre GLP-1-diabeteslegemiddel Victoza (liraglutid), oppnår i kliniske studier 4,5% vektreduksjon sammenlignet med placebo hos pasienter uten diabetes og 3,7% hos de med diabetes etter ett år. Men siden Saxenda vil miste sin patentbeskyttelse rundt 2023 vil semaglutide spille en viktig rolle i å nå dette målet.
Semaglutid spiller en nøkkelrolle
Semaglutide er et neste-generasjons GLP-1- diabeteslegemiddel som selges under merkenavnet Ozempic. Semaglutide administreres som en subkutan injeksjon med en ferdigfylt penn en gang i uken. Nylig har Novo Nordisk fått godkjent semaglutide som en oral formulering under merkenavnet Rybelsus. Dette er verdens første GLP-1-analog i tablettform for behandling av diabetes type 2.
I begynnelsen av desember i år søkte Novo Nordisk legemiddelmyndighetene i USA (FDA) om godkjenning av semaglutid for fedmebehandling som en ukentlig injeksjon, og den 18. desember sendte selskapet samme søknad om godkjenning til den europeiske legemiddelmyndigheten (EMA).
Søknadene til FDA og EMA er basert på resultatene fra STEP fase 3a studien som inkluderte mer enn 4500 voksne med fedme eller overvekt. Pasienter på semaglutid opplevde samlet sett en gjennomsenittlig vektreduksjon på 17,4 prosent.
Hans AnderssenRedaktør i HealthTalk
Vi i HealthTalk ønsker å lage innhold som er verdifullt for deg som jobber i helsevesenet. Hvis du likte denne artikkelen, og vil at vi skal lage mer innhold som dette, kan du støtte oss ved å melde deg på vårt nyhetsbrev her.