Legemidler og biotek
Ultimovacs med positive 5-års overlevelsesdata på kreftvaksinen UV1
Ultimovacs har gått ut med 5-års overlevelsesdata fra en tidligfasestudie som er utført ved Radiumhospitalet. Dataene fra studien viser at 6 av 18 lungekreftpasienter var i live fem år etter at de mottok den universelle kreftvaksinen UV1.
Offentliggjøringen av disse dataene kommer kort tid etter at Ultimovacs gikk ut med lovende overlevelsesdata på pasienter med føflekkreft som fikk kreftvaksinen UV1 i kombinasjon med immunterapien Keytruda (pembrolizumab).
Den universelle kreftvaksinen UV1 aktiverer immunsystemets T-celler til å gjenkjenne og sette i gang en immunrespons mot kreftceller som uttrykker telomerase. Telomerase finnes i om lag 80% av all kreft.
Studien var ikke randomisert og inkluderte 18 lungekreftpasienter med kreft av typen ikke-småcellet lungekreft (NSCLC). Pasientene var tidligere behandlet i to behandlingsrunder med kjemoterapi, før de fikk kreftvaksinen UV1 som en vedlikeholdsbehandling. Pasientene var i stabil fase av sykdommen.
Dataene viser at 6 av 18 lungekreftpasienter var i live fem år etter at de mottok den universelle kreftvaksinen UV1 i studien. Dette tilsvarer en overlevelsesrate (OS) på 33 %. Ultimovacs opplyser at tilsvarende pasientgruppe som har blitt behandlet med cellegift i to behandlingsrunder har en forventet 5-års overlevelse som er lavere enn 5 %.
Median progresjonsfri overlevelse i studien (PFS), det vil si tid før sykdommen utviklet seg igjen etter vaksinering, var 10,7 måneder. Ingen av pasientene som var i live etter 5 år, har i etterkant av studien med UV1 blitt behandlet med immunterapi. Det ble ikke observert noen uventede bivirkninger hos noen av pasientene i studien
- Da denne studien startet opp i 2013, var ikke sjekkpunkthemmere godkjent til bruk som standardbehandling for denne pasientgruppen, sier Jens Bjørheim. Han er er medisinsk direktør i Ultimovacs.
Han understreker at studien er gjort på et lite antall pasienter, og at den ikke er randomisert.
- Likevel er det lovende å se at den universelle kreftvaksinen UV1 var trygg i bruk og ble tolerert godt av pasientene, og at den har potensial til å kunne egne seg som vedlikeholdsbehandling for kreftpasienter som trenger nye behandlingstilnærminger, sier han.
- Ultimovacs har etablert en økende mengde kliniske data som demonstrerer en sterk sikkerhets- og toleranseprofil for UV1, og en rekke tidlige data som tilsier at UV1 har effekt på flere kreftindikasjoner. Dette støtter opp under en videre utvikling av vår proprietære kreftvaksinekandidat, sier Carlos de Sousa, administrerende direktør i Ultimovacs.
- Femårsdataene viser at behandling med UV1 er trygg både på administrasjontidspunktet og gjennom hele oppfølgingsperioden. Ikke-småcellet lungekreft uttrykker sterkt telomerase og er fortsatt en indikasjon med et stort behov for nye behandlingsalternativer, sier han.
I tillegg til denne studien er Ultimovacs i gang med flere fase II studier av den universelle kreftvaksinen UV1 og andre typer immunterapi:
- INITIUM-studien er en Ultimovacs-sponset randomisert studie som undersøker effekten av å kombinere UV1 med sjekkpunkthemmerne ipilimumab (CTLA4 – hemmer) og nivolumab (PD-1 hemmer) i 154 pasienter med malignt melanom med spredning. Halvparten vil få UV1 og sjekkpunthemmerne nevnt over, de andre vil kun få sjekkpunkthemmerne. Studien behandlet første pasient i juni 2020. Data på endepunkt av studien, som er progresjonsfri overlevelse, er planlagt å foreligge i andre halvår 2022. Studien går i USA og Europa, inkludert Norge.
- NIPU-studien er en randomisert studie sponset av Oslo universitetssykehus. Den undersøker effekten av UV1 i kombinasjon med sjekkpunkthemmerne nivolumab og ipilimumab i pasienter med mesoteliom, kreft i lungehinnen. Første pasient ble behandlet i juni. Studien skal innrullere 118 pasienter, hvorav halvparten får UV1 og sjekkpunthemmerne nevnt over, de andre vil kun få sjekkpunkthemmerne. Studien skal gå i Norge, Sverige, Danmark, Spania og Australia, og avlesing av data på endepunkt av studien, som er progresjonsfri overlevelse, er planlagt å foreligge i andre halvår 2022. Studien går i samarbeid med Bristol Myers Squibb og Ultimovacs.
- En tredje fase II studie vil undersøke effekten av kreftvaksinen UV1 i en annen type kreftform enn de andre fase II studiene nevnt over, med behandlinger som brukes som standard mot denne kreftformen. Ultimovacs vil gi UV1 og et større farmaselskap skal gi sin behandling til den kliniske utprøvingsgruppen som sponser studien.