Senterpartiet og Kristelig Folkeparti reagerer på HealthTalks saker om privat helse.
Foto: SP/Krf
Privat kreftbehandling: Slik reagerer politikere på pasienthistoriene og økt bruk av privat helse
– Dette er en utvikling jeg har vært bekymret for over tid, sier Olaug Bollestad (Krf). – Viktig at vi har et sterkt offentlig helsevesen, sier Lisa Marie Ness Klungland (Sp).
– Dette er en utvikling jeg har vært bekymret for over tid. Samtidig har jeg stor forståelse for at de som vet at det finnes en medisin som kan hjelpe, gjør absolutt alt de kan for å få tak i det som gjør livet deres bedre, skriver Olaug Bollestad, partileder i Kristelig Folkeparti (Krf) og stortingsrepresentant i Helse- og omsorgskomiteen, i en e-post til HealthTalk.
Annonse kun for helsepersonell
Bollestad sier til HealthTalk at hun særlig er bekymret over tregheten som oppstår i systemet når leverandører av medisinene og Beslutningsforum skal forhandle om pris.
– Det tar for lang tid. Derfor har vi tidligere foreslått på Stortinget at evalueringen av Beslutningsforum burde blitt behandlet av oss. Jeg mener statsråden må se på hvilke virkemidler hun har tilgjengelig for å sikre en fortgang i forhandlingene hos Beslutningsforum, skriver Bollestad.
Peker på behov for prioritering
Annonse kun for helsepersonell
Lisa Marie Ness Klungland, helsepolitisk talsperson i Senterpartiet og stortingsrepresentant i Helse- og omsorgskomiteen, uttaler til HealthTalk at det gjør inntrykk å høre historiene til pasienter som har måttet gå til det private for å redde livet.
– Jeg har forståelse for at vi ser på og tar alle muligheter når vi er syke.
– Det er uttalt at vi i Norge skal ha et offentlig helsevesen for alle. Hvordan føler du det reflekteres i historiene du har lest?
– Jeg mener det er viktig at vi har et sterkt offentlig helsevesen, som sikrer alle uavhengig av bosted eller økonomisk situasjon helsehjelp. Og i forvaltningen av våre felles midler og ressurser er man nødt til å prioritere. Derfor har vi prioriteringskriterier for helsevesenet.
Annonse kun for helsepersonell
Klungland peker i tillegg på at vi i Norge har Nasjonalt organ for rådgivning ved alvorlig livsforkortende sykdom, Ekspertpanelet, som gir råd for utprøving av nye behandlingsmetoder og kliniske studier.
– Vi må sikre at flere kan ta del i kliniske studier og utprøving av behandling. Men det må være regler, prinsipper og prioriteringer til grunn for utprøving av behandling som ikke er godkjent.
Spent på ny prioriteringsmelding
– Er dette en utvikling som bør følges opp politisk? Hvordan vil i så fall du følge opp denne saken opp mot stortingskolleger og departementet?
Annonse kun for helsepersonell
– Vi må alltid se på hvordan vi kan gjøre helsevesenet og de systemene vi har bedre, og hvordan vi eventuelt må endre dem i takt med ny teknologi, forskning og behov. Regjeringen har sagt at det skal komme en ny prioriteringsmelding, og jeg ser fram til å diskutere med fagmiljøer, pasienter/bruker, pårørende og de andre politiske partiene hvordan vi best mulig kan forvalte og prioritere penger og ressurser i helsevesenet, som sikrer best mulig behandling og oppfølging, skriver Sp-politikeren.