Kliniske studier, Forskning
- Ny studie kan potensielt endre hvordan vi behandler eggstokkreft
I forbindelse med den internasjonal eggstokkreft dagen lørdag den 8 mai, hadde Gynkreftforeningen et webinar med overlege Anne Dørum fra Radiumhospitalet og overlege Lovise Mæhle fra seksjonen for arvelig kreft ved Oslo Universitetssykehus. Der annonserte de en ny studie som potensielt kan forandre hvordan vi behandler eggstokkreft.
Studien heter TUBA-WISP II som står for Tubectomy with delayed oophorectomy as alternative for risk-reducing salpingo-oophorectomy in BraA-women as assess the safety of prevention to improve quality of life. Det er en multi internasjonal studie som drives fra Nederland, og noen norske sykehus er med i studien.
-Vi vet etter hvert at eggstokkreft ikke oppstår i eggstokkene, men heller i egglederen og så sprer den seg gjennom egglederen til ovarie, forteller Dørum.
Dagens behandling
Standardbehandling en i dag er kirurgi i kombinasjon med kjemoterapi, men den viktigste delen av behandlingen er operasjonen.
-Standardbehandlingen ved eggstokkreft er kirurgi, og det er fordi vi ikke har noen særlig god cellegift, sier Dørum.
Hun fortsetter å forteller at kirurgien kan ofte være svært omfattende fordi det er viktig å fjerne all spredningen av kreften.
Studier har vist lovende resultater
-Det er en del studier som tyder på at om man fjerner egglederne så reduserer man risikoen for eggstokkreft nettopp fordi det er der kreften oppstår. Og så kan man ta eggstokkene senere, forklarer Anne
Hun understreker at den tryggeste måten er å fjerne eggstokkene, men om man fjerner eggstokkene tidlig så fører det til blant annet overgangsalder. Hun påpeker derfor at om man kan redusere risikoen betydelig for kreft ved å fjerne egglederne, og det ikke fører til noe skade for kvinnene annet enn at hun ikke kan få barn, så vil det være positivt.
-Dette vil jo da være mest aktuelt etter at kvinnen har fått de barna hun vil ha, siden dette vil fungere som en gammeldags sterilisering, poengterer Dørum.
Den nye studien
Den nye studien skal følge to grupper med BRACA genmutasjoner, både BRACA1 OG BRACA2.
Den ene gruppen skal kun fjerne egglederne, og få tett oppfølging deretter. Den andre gruppen skal følge den tradisjonelle behandlingsmetoden hvor de vil initialt vil fjerne både eggstokker og eggleder.
Den første gruppen vil riktignok kun utsette å fjerne eggstokkene. De med BRACA1 vil fjerne når de er 45 år og BRACA2 vil fjerne når de er 50 år, men alle skal til slutt fjerne eggstokkene.
-Dette må de gå med på når de starter studien, fordi vi kan ikke ta ansvar for at noen går lenger enn dette, forklarer Dørum
Vanligvis er de som har BRACA1 genmutasjonen anbefalt å fjerne eggstokkene mellom 35-40 år og BRACA2 er anbefalt mellom 40-45 år. Dette er opplegget den andre gruppen skal følge.