Legemidler og biotek,   Coronaviruset

Ber om svar: Administrerende direktør Karita Bekkemellem i LMI etterlyser nå signaler fra regjeringen om legemiddelselskapene skal starte nasjonal produksjon av viktige legemidler

LMI-brev til nærings- og helseministeren: Etterlyser signaler om å starte nasjonal produksjon av viktige legemidler

Legemiddelindustrien (LMI) sendte i dag brev til nærings- og helseministeren. - Vi har vært tydelige på at kapasiteten ved norske produksjonsbedrifter må vurderes å tas i bruk, og har etterlyst tydelige signaler fra myndighetene om hva som ønskes produsert slik at vi i så god tid som mulig kan omstille produksjonen og sørge for tilgang til råvarer og emballasje, står det i brevet.

Publisert

Legemiddelindustrien (LMI) er bransjeforeningen for de 11 selskapene som produserer legemidler i Norge. Totalt har LMI 57 medlemsbedrifter, som til sammen har rundt 4000 ansatte.

Ifølge LMI eksporteres 98 prosent av medisinene som medlemmene deres produserer til utlandet.

Du kan lese hele brevet fra LMI her.

Trenger økt legemiddelproduksjon i Norge

For noen dager side mottok legemiddelselskapene i Norge en medisinliste fra Statens legemiddelverk. Denne tar for seg legemidlene som myndighetene mener er viktige for leverandørene å ha på lager og som på kort sikt det kan være nødvendige å beredskapsprodusere i Norge. I brevet ber LMI at regjeringen nå raskt blir konkrete med å etterspørre norsk produksjon av kritiske legemidler. LMI mener at i et lengre perspektiv kan Norge produsere så godt som alle legemiddeltyper som er kritiske for den norske helsetjenesten.

Les også:Helseindustrien ber helseministeren forberede produksjon av livsviktige legemidler i Norge

Etterlyser tiltak

- Det er bra at myndighetene er aktivt på banen for å undersøke muligheter og tiltak for å øke (kortsiktig) nasjonal beredskapsproduksjon av legemidler. Noen av legemidlene som er vurdert som kritiske produseres allerede i dag, og kan raskt leveres. Andre legemidler kan produseres med mindre endringer, og avklaringer knyttet til regulatoriske forhold (lisenser og markedsføringstillatelser). Omstillinger av produksjonen kan være nødvendig i enkelte tilfeller, skriver LMI, og etterlyser en rekke konkrete tiltak fra myndighetene:

  • innkjøpsavtaler som gir insentiver til omstillingen
  • omstillingsmidler gjennom virkemiddelapparatet
  • lån med avdragsfrihet og lav rente for å stimulere investeringsevnen
  • legemiddelmyndighetene må i en begrenset tidsperiode ha en endret tilnærmingen til dokumentasjon og regulatorisk godkjenning

Som oppfølging av Helsenæringsmeldingen må legemiddelproduksjon følges opp med en egen handlingsplan, mener LMI.

Sårbare kliniske studier

Sykehusene innfører nå restriksjoner på gjennomføringen av kliniske studier for å unngå smitte og å kunne prioritere akuttbehandling.

LMI gjør det klart at kliniske studier er sårbare for konsekvensene av koronaepidemien. - På kort sikt er vi enige i at liv og helse må prioriteres foran kliniske studier akkurat nå. Det er viktig for pasienter i de kliniske studier og også industrien at det opprettholdes en drift (men på et lavere nivå) og at dette kommer fort i gang igjen, skriver LMI.

LMI sier også at det er viktig at det støttes opp om planlagte Covid-19 studier der industrien kan bidra. - Vi ser nå planlagte studier i Norge med eldre og godkjent medisiner som Kaletra (Abbvie) og Rebif (Merck).

Powered by Labrador CMS