Legemidler og biotek
Podcast: Inven2 står bak selskaper som er verd nesten 30 milliarder - nå er Vaccibody alene priset til 17 milliarder
Teknologioverføringsbedriften Inven2 fyller 10 år og har bidratt til etableringen av over 50 selskaper som i dag ha en markedsverdi på nesten 30 milliarder kroner. Juvelen i kronen er kreftvaksineselskapet Vaccibody - Norges desidert mest verdifulle biotekselskap med en børsverdi på over 17 milliarder kroner.
I forrige uke inngikk Vaccibody en avtale verdt opptil 6,7 milliarder kroner med Genentech. Selskapet inngår i Roche Group - verdens fjerde største legemiddelselskap. Avtalen er den største i norsk biotech noensinne og den åttende største biotech-avtalen i Europa i år. Avtalen gjorde at selskapets verdi økte fra 10 til over 17 milliarder kroner så og si over natten. Denne podcasten er tatt opp før avtalen med Genentech ble offentlig.
I denne podcasten hører du:
Ole Kristian Hjelstuen som leder Inven2, og Agnete Brunsvik Fredriksen som er gründer, toppsjef og forskningssjef i biotekselskapet Vaccibody.
I podcasten forteller de om:
- Hva som er grunnlaget for suksessen.
- Utfordringen det er å bygge verdensledende bioteknologiselskaper i Norge.
- Hvordan kommunisere en kompleks teknologi til investorer og andre sentrale aktører slik at de forstår produktet.
- Betydningen av at flere norske investorer har kommet inn i det norske biotechmarkedet, blant annet Radforsk, Birk Venture, Gjelsten, Canica, Wilhelmsen-familiens Watrium og Sundt-familien.
- I dag er gründerskap et fyndord, men slik var det ikke da Vaccibody startet opp - vi snakker om hva det betyr dette for utviklingen av en norsk biotechnæring.
- Entreprenørskap-kulturen har blitt styrket i Norge de siste årene, men selskapene er fremdeles for dårlige til å dele gode og negative erfaringer med hverandre.
- Forskernes evne og vilje til å kommersialisere innovasjon har tatt syvmilssteg. De ser verdien av å bidra til at pasienter verden over kan få en bedre hverdag med deres idé til produkt eller tjeneste.
- Behovet for å knytte til seg nøkkelkompetanse utenfor Norge.
- Hvordan samarbeidet med Genentech og Roche kom i stand
- Hva som er Agnetes drivkraft bak mye og hardt arbeid.