Legemidler og biotek

Solarium er kreftfremkallende, fastslår en samlet gruppe av norske helsemyndigheter og fagmiljøer

Solarium er kreftfremkallende - men solariumkjeden Brun og blid kjører reklamekampanje.

En samlet gruppe av norske helsemyndigheter og fagmiljøer er enige om at bruk av solarium er kreftfremkallende, og er en uegnet kilde til vitamin D. Men solariumkjeden Brun og blid kjører helsides reklamekampanje.

Publisert

Like intens som syden-solen

Brun og blid har over 6 millioner besøkende i året fordelt på kjedens om lag 130 solsentre. I 2017 hadde franchisekjeden en omsetning på ca. 200 mill. kroner og sysselsatte rundt 180 personer.

Brun og blid kjører for tiden en reklamekampanje i VG. På hjemmesiden skriver de blant annet "Brun og blid formidler aktivt nyhetssaker basert på soltall, forskning og trender i markedet og benytter aktivt egne solstudio som distribusjonsapparat for denne type trygghetsinformasjon og merkevarebygging." På hjemmesiden bruker de imidlertid slagordet "Sol deg sunn" - som står i skarp kontrast til budskapet fra en samlet gruppe av norske helsemyndigheter og fagmiljøer: "Solarium er kreftfremkallende".

Den ultrafiolette (UV) strålingen fra solarier er like intens som Syden-solen. En rekke ledende myndigheter, forskere og fagfolk har nå samlet seg om et felles standpunkt om solarier. Gruppen består blant andre av Kreftforeningen, Oslo Universitetssykehus, Kreftregisteret, Den Norske legeforening, Folkehelseinstituttet og Melanomforeningen.

Føflekkreftlege: -Ikke ta solarium

Anna Winge-Main er overlege med fagansvar for malignt melanom på Radiumhospitalet. Hun er bekymret over veksten i antall nordmenn som får føflekkreft, også kjent som melanom.

– Vi kan alle gjøre mye for å redusere risikoen for å få føflekkreft. De fleste tilfellene er et resultat av mye utesol. Å ha gode solvaner er det viktigste, men det enkleste du kan gjøre er å ikke bruke solarium. Solarium er et karsinogen - det er kreftfremkallende.

Det er ingen trygg nedre grense for solariebruk. Solarium forårsaker en vesentlig andel føflekkrefttilfeller blant de under 30 år og kreftrisikoen er størst dersom solariebruk starter i ung alder

- Jeg er veldig bekymret over at det er så mange unge som i dag bruker solarium. Det kommer på toppen av vanlig og ofte overdreven soling. Solbrenthet i ung alder bærer man med seg resten av livet. Jeg pleier å si at det er som et glass man har med seg som enten er halvtomt eller fylt til randen. Senere skal det veldig lite til for at det glasset renner over og man får melanom, forteller Anna Winge-Main.

Se videoen med Anna Winge-Main sine solråd.

En samlet gruppe av norske helsemyndigheter og fagmiljøer konkluderer med at den ultrafiolette strålingen (UV-stråling) fra solarier er like intens som syden-sol. Sammensetningen av strålingen i solarier er først og fremst beregnet for å gi brunfarge og avgir forholdsvis lite av det som kalles UVB-stråling. Det er bare UVB som får kroppen til å produsere vitamin D, mens både UVB- og UVA-stråling bidrar til solbrenthet.

- Selv om solarium kan gi produksjon av vitamin D, er den økte risikoen for hudkreft langt større og bedre dokumentert enn helsegevinster av økt vitamin D-nivå, skriver forskerne.

De anbefaler de som har et lavt vitamin D-nivå å dekke behovet gjennom endringer i kosten og eventuelt kosttilskudd.

Svært høy forekomst og dødelighet av hudkreft i Norge

Norge ligger på tredjeplass i verden - etter New Zealand og Australia - i forekomst og dødelighet av føflekkreft. Årlig rammes over 4500 nordmenn av hudkreft, omtrent likt fordelt på føflekkreft og plateepitelkreft som er de to hudkreft-typene som registreres i Kreftregisteret. I tillegg er det minst 20 000 tilfeller årlig av typen basalcellekreft. Basalcellekreft er ikke dødelig, men den kan være plagsom og kan kreve mye behandling, hvis man ikke kommer tidlig til lege.

Over 300 personer dør hvert år av føflekkreft, omtrent 50 av plateepitelkreft.

Les også: Reddet livet med immunterapi. Kari Anne Fevang ble med i en klinisk studie

Hudkreftformene føflekkreft og plateepitelkreft er blant de kreftformene som har økt mest i løpet av den 60-års-perioden Kreftregisteret har registrert kreftforekomst i Norge, og forekomsten øker fortsatt.

UV-stråling fra sol og solarier er den viktigste risikofaktoren for hudkreft.

Det er anslått at mer enn 90 % av all føflekkreft i Norge skyldes UV-eksponering fra sol og solarier og at 5,4 % av føflekkreft-tilfellene i Europa skyldes bruk av solarium.

WHO sier at solarium er kreftfremkallende. Punktum!

Solarium avgir UV-stråling på nivå med Syden-sol. Solarier avgir i gjennomsnitt dobbelt så mye UVB-stråling og seks ganger mer UVA-stråling enn sola en fin sommerdag i Oslo.

Og det er verre enn som så; I solariet soles hele kroppen samtidig, i motsetning til maksimalt halve kroppen når man er ute i sola.

I likhet med naturlig solstråling, er bruk av solarium klassifisert som kreftfremkallende for mennesker av Verdens helseorganisasjon sitt fagorgan for kreftforskning, International Agency for Research on Cancer.

Dette er basert på gjennomgang av all forskningslitteratur, som er gjennomgått av uavhengige eksperter. Både en stor norsk studie og andre internasjonale studier har senere bekreftet og styrket IARCs konklusjon om en årsakssammenheng mellom bruk av solarium og hudkreft.

Kreftrisikoen er høyest når solariebruken starter i ung alder (9-12 år), og de som brukte solarium før 30 års alder var yngre da de fikk føflekkreft-diagnosen enn de som brukte det senere.

Hjelper ikke å ta “lite” solarium

En ekspertbasert EU-rapport om helseeffekter av solariebruk fra 2016 fremhevet at UV-stråling fra solarier både utløser kreftutvikling i hud og fremmer videre utvikling av hudkreft. Rapporten konkluderte med at det ikke finnes noen terskelverdi for når UV-eksponering utløser kreftutvikling, verken hva angår dose eller bestrålingstid.

Det er derfor ingen trygg nedre grense for bruk av solarium.

Solarium er kreftfremkallende, men solariumkjeden Brun og Blid kjører helsides annonsekampanje. Denne annonsen er fra VG 25.juli.
Norske myndigheter og fagmiljøer er enige: Ikke ta solarium! Illustrasjon: Kreftregisteret
Powered by Labrador CMS