Helseteknologi

Den norske legen Per Gisle Djupesland er nominert til European Patent Office (EPO) innovasjonspris for nasalt leveringssystem. Oppfinnelsen bruker pasientens egen utpust for å blåse medisiner innover i nesen.

Norsk lege kan bli årets oppfinner i Europa

Den norske legen Per Gisle Djupesland er nominert til European Patent Office (EPO) innovasjonspris for nasalt leveringssystem. Oppfinnelsen bruker pasientens egen utpust for å blåse medisiner innover i nesen. Teknikken gir lindring for millioner av pasienter med migrene og kronisk bihulebetennelse med nesepolypper, og kan bidra til bedre behandlingen av andre sykdommer og en rekke luftveisvirus.

Publisert

Den norske legen Per Gisle Djupesland er nominert som finalist i European Inventor Award 2021 for sitt nasale leveringssystem. Djupeslands oppfinnelse forbedrer effektiviteten og sikkerheten ved å levere medisiner via nesen sammenlignet med konvensjonelle nesesprayer, ved å bruke pasientens egen utpust som en del av leveringsprosessen. Resultatet er et systemet som er i stand til å føre medikamentpartikler til målområder i nese og bihuler og samtidig redusere risikoen for at medikamenter når lungene.

Leveringssystemet er utviklet og kommersialisert via Djupeslands selskap Optinose AS siden 2000. Det brukes for tiden til å levere medisiner for behandling av migrene og kronisk bihulebetennelse med polypper. Selskapet har startet kliniske studier for behandling av kronisk bihulebetennelse uten polypper og ytterligere bruksområder vurderes.

-Djupesland har utviklet en løsning som forbedrer behandlingen og reduserer risikoen for pasienten, sier EPO-president António Campinos når han kunngjør European Inventor Award 2021-finalistene. Patentporteføljen hans bidro til å etablere og utvikle et selskap til å bli børsnotert og understreker verdien av patenter på hvert trinn i forretningssyklusen.

Vinnerne av 2021-utgaven av EPOs årlige innovasjonspris vil bli kunngjort ved en seremoni som starter klokken 19:00 den 17. juni, som i år er gjort til et digitalt formidlet arrangement for et globalt publikum.

Bruker pasientens egen utpust for å distribuere medikamenter

Mens han jobbet som øre-, nese- og halsspesialist (ØNH) ved Universitetssykehuset Oslo, merket Djupesland seg at nesesprayer ofte ikke var så effektive som ønskelig. Tradisjonelle spraypumper kunne ikke alltid nå målområdene for sykdommer i nese og bihuler.

-Som ØNH-kirurg var jeg frustrert over konvensjonelle spraypumper som hovedsakelig deponerer medisiner i den fremre delen av nesen, med begrenset levering til målområdene høyere og dypere i nesen, forklarer han.

Djupesland begynte å tenke på hvordan medisineringen til nesen kunne forbedres, noe som gav ham ideen om å bruke pasientens egen utpust til å distribuere medisiner best mulig. Dette ble delvis inspirert av doktorgraden innen nasal aerodynamikk hvor han studerte utviklingen av de nasale luftveier hos spedbarn og den potensielle betydningen av nesetetthet ved krybbedød.

Optinose-systemet som han utviklet er enkelt å bruke. Pasienten plasserer først apparatets nesestykket i et av neseborene, trekker pusten dypt inn gjennom munnen og lukker så leppene rundt munnstykket og puster ut (på samme måte som ved å blåse opp en ballong). Pasientens egen utpust benyttes til å transportere medikamentpartiklene på en komfortable måte høyt og dypt til målområdene i nese og bihuler før luften forsvinner ut gjennom det andre neseboret. Apparatet er spesielt designet for å være brukervennlig - 98% av deltagerne i kliniske studier svarte at apparatet var enkelt å bruke.

Viktigheten av å søke patent var tydelig for Djupesland fra starten av. Kliniske studier er nødvendig for utvikling av av farmasøytiske produkter tar mange år. Å sikre den nødvendige finansieringen fra investorer ville aldri vært mulig uten først å ha søkt patent. Djupesland sikret sin første europeiske patent i 2004. Siden har han søkt patent for andre relaterte oppfinnelser som dekker levering av medisiner både som pulver og i flytende form, og for varianter av éndose- og flerdoser.

Djupesland var med å grunnlegge Optinose AS i Norge sammen med sin kone, Helena, i 2000 for å kommersialisere systemet. Han berømmer sin kone, som har en juridisk grad og en MBA og var administrerende direktør i Optinose det første tiåret, for avgjørende bidrag helt fra begynnelsen. Han bekrefter også at innlevering av patentsøknader tidlig var en viktig faktor for suksessen. "Gode patenter er også avgjørende for å tiltrekke investorer og finansieringen som kreves for å bygge en virksomhet," bemerker Djupesland. Deres forretningsidé var å ta gode og trygge generiske legemidler og gjøre dem mer effektive gjennom hans patenterte leveringssystemet. Apparatet og medisinen selges samlet som ett farmasøytisk kombinasjonsprodukt.

Nye behandlingsmuligheter

I dag er Optinose AS et datterselskap av OptiNose, Inc. som er et selskap notert på NASDAQ-børsen og som har mer enn 200 ansatte. Ettersom USA representerer over 40% av det globale farmasøytiske markedet, etablerte Optinose Inc. et amerikansk datterselskap i 2010 som med suksess utviklet et et kombinasjonsprodukt for behandling av migrene som nå er lisensiert ut for kommersialisering. I dag er Djupesland CSO (Forskningssjef) i det norske datterselskapet med ansvar for blant annet utvikling av nye produkter. Han arbeider også fortsatt som ØNH-spesialist på deltid.

Selskapet fokuserer på pasienter som behandles av ØNH- og allergispesialister. Djupeslands oppfinnelse åpner også muligheter for å behandle sykdommer i hjernen og selskapet har et aktivt lisensprogram som muliggjør utvikling av terapier med leveringssystemet av andre legemiddelselskaper. Bare noen få viktige molekyler kan passere blod/hjerne-barrieren, og nesen er det eneste området av kroppen der det er direkte kontakt mellom hjernen og verden utenfor.

I juni 2020 kunngjorde Optinose at de utvikler et antiseptisk middel som både kan behandle symptomene ved og overføringen av COVID-19. Det antiseptiske middelet har vist seg å være vellykket ved å eliminere SARS-CoV-2-viruset (som forårsaker COVID-19) i laboratoriestudier. Dersom de kliniske studiene bekrefter potensialet, kan løsningen brukes til å behandle og redusere overføring av et bredt spekter av luftveisvirus.

Det globale markedet for omsetning av nasale legemidler er vurdert til EUR 37,0 milliarder i 2017 med en anslått årlig vekstrate på 6,5% mellom 2019 og 2025. Selskapet er dermed godt posisjonert til å fortsette utviklingen av Djupeslands oppfinnelse til nye terapiområder der forbedret levering av medisiner til nesen kan sikre pasientene målrettet og sikker behandling.

Krysser fingrene

Nominasjonen til denne innovasjonsprisen er strålende nytt, og uttrykk for stor norsk innovasjonskraft, sier direktør i Patentstyret, Kathrine Myhre, som selv har bakgrunn fra innovasjonsarbeid i helsenæringen. Det er sjelden en norsk oppfinner er med i denne finalen, og vi krysser fingre for at Per Djupesland går helt til topps.

Powered by Labrador CMS