Helseteknologi
IBM selger genierklærte doktor Watson
IBM kaster inn håndkleet og selger sentrale deler av Watson Health-divisjonen til et privat equity-selskap. Dermed er kollapsen av selskapets ambisiøse satsing på å utvikle kunstig intelligens som skulle transformere alt fra legemiddelutvikling til kreftbehandling et faktum.
Aktiva innen data- og analyse som ikke har lønnsomhet selges til Francisco Partners mens IBM forsøker å re-fokusere virksomheten sin mot skybasert databehandling og kunstig intelligens (AI). IBM har ikke oppgitt prisen, men analytikere anslår at salgsverdien er i størrelsesorden 1 milliard dollar.
Sviende tap
IBM går på et sviende tap, for selskapet har brukt milliarder av dollar bare på å kjøpe helse IT-selskaper som Truven, Merge Healthcare, Explorys og Phytel - for å bygge et nytt selskap som skulle bruke AI for å levere innsikt og beslutningsstøtte til sykehus, farmasøytiske selskaper og forskere.
Rivalene satser mer på helse
Watson baserer seg på kunstig intelligens for å gi leger råd om diagnose og behandling. Trolig er selskapets største bomskudd Watson for Oncology som ble etablert sammen med det anerkjente sykehuset Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Planen var å å bruke AI til å gi råd om kreftbehandling til pasienter. IBM markedsførte produktet aggressivt som en revolusjon innen presisjonsbehandling. Men løsningen klarte ikke å komme opp med klinisk evidens som underbygget markedsføringspåstandene.
Når nå IBM trekker seg ut av helsesektoren skjer det samtidig som selskapet rivaler forsterker sin helsesatsing.
I april i fjor kjøpte Microsoft Nuance Communications for 19,7 milliarder dollar, noe som tilsvarer om lag 170 milliarder norske kroner. Dette er det nest største oppkjøpet i Microsofts historie, bare slått av LinkedIn som de betalte 26,2 milliarder dollar for i 2016. Nuance er en pioner innen avansert talegjenkjenning og Microsoft har samarbeidet med selskapet siden 2019.innen tale til tekst-teknologi til bruk blant annet for løsninger for registrering av helseopplysninger under legebesøk.
Oracle er også med i dette bildet og har kjøpt Cerner, et helsejournalselskap 28 milliarder dollar. Cerner trakk i for øvrig sitt anbud til Helse Midt-Norges sitt prestisjeprosjekt «Helseplattformen» på oppløpssiden og lot anbudet gå til Epic. Helseplattformen kal innføre felles elektronisk pasientjournal for hele helsetjenesten i Midt-Norge, det vil si helseforetak, kommuner, fastleger og private aktører.