IKKE TVANG: Statssekretær Karl Kristian Bekeng mener pasienter ikke bør bekymre seg for anbud på blåresept-legemidler.
Foto: HOD/Borgos Foto AS
HOD om blåresept-anbud: – Pasienter har ingenting å frykte
Flere aktører har fryktet at pasienter skal bli tvunget over på nye medisiner ved innføring av anbud på blåresept-legemidler. – Anbud betyr ikke at alle pasienter skal bruke det samme legemidlet, sier statssekretær Karl Kristian Bekeng.
Etter at det tidligere denne uken ble klart at det blir anbud på blåresept-legemidler, forbereder nå blant annet legemiddelselskapene seg på hvordan anbudene konkret skal gjennomføres. Den uttalt største bekymringen har vært at anbud vil tvinge pasienter til å bytte til anbudsvinner når de allerede behandles med et legemiddel som de og deres lege er fornøyde med.
Annonse kun for helsepersonell
Dette avkrefter nå Helse- og omsorgsdepartementet overfor HealthTalk.
– Er det slik at velfungerende pasienter som behandles med andre legemidler enn anbudsvinneren må bytte til anbudsvinneren?
– Pasienter har ingenting å frykte. Anbud betyr ikke at alle pasienter skal bruke det samme legemidlet. Funnene fra anbudspiloten viser at ordningen gir økt tilgang og lavere priser, og at legene velger å forskrive i hovedsak anbudsvinneren samtidig som de fortsatt skal behandle pasienter individuelt, skriver Karl Kristian Bekeng, statssekretær i HOD, i en e-post til HealthTalk.
Annonse kun for helsepersonell
Han påpeker at det fortsatt vil være tilgang til andre legemidler enn anbudsvinner, for eksempel hos pasienter som allerede får behandling eller av ulike årsaker ikke kan bruke legemidlet som vant anbudet.
– Hvor lange blir anbudsperiodene?
– Avtalenes varighet vil kunne variere fra anbud til anbud. Dette vil vurderes for hvert anbud basert på flere momenter, blant annet markedsforhold for det aktuelle behandlingsområdet.
– Hvilke legemidler er først aktuelle for et anbud?
Annonse kun for helsepersonell
– Legemiddelverket foreslår ulike kriterier for å vurdere legemiddelgrupper som kan være aktuelle for anbud. Først når Stortinget har tatt stilling til dette forslaget, vil Legemiddelverket kunne gjøre en konkret vurdering av hvilke legemiddelgrupper som er aktuelle for anbudsutsettelse i 2024. Hvert enkelt anbud vil gjennomføres på en forsvarlig måte, og som bidrar til økt tilgang for pasientene og legene, uttaler Bekeng.