Full kapitaltørke - men dette mener de er oppskriften på å skape en sterk norsk helsenæring
– Det er mange attraktive investeringsmuligheter og vi har noen verdensledende forskningsmiljøer i Norge, men akkurat nå er det kapitaltørke. Det er klart at dette er krevende for mange selskaper.
Det forteller Ingrid Teigland Akay. Hun er lege, investor og managing partner i venturefondet Hadean Ventures, et spesialistfond utelukkende fokusert på life sciences. De investerer i europeiske helseselskaper og har har kjøpt seg inn i de norske selskapene Oncoinvent og Cardiomec som begge er i klinisk utviklingsfase. – Vi kommer til å gjøre flere investeringer i Norge. Det kommer flere, sier hun.
Annonse kun for helsepersonell
Du kan lytte til podcasten her eller på de spillerne du vanligvis bruker:
– Forskerne har sin drøm om å få sitt produkt ut på markedet, og det er vår jobb å hjelpe dem på reisen, men det er krevende å hente inn nye penger i dagens marked. Vi håper dette bildet snur i løpet av 1-2 år, sier Halvard Grønlien. Han er innovasjonsdirektør i Inven2 - det største innovasjonsselskapet i Norge - og er ansvarlig for kommersialisering av forskning og teknologi fra Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus.
Mens børsnoterte helseselskaper ofte anses som trygge havner i urolige tider, fordi etterspørselen etter medisiner og helsetjenester uansett er der, er det motsatt for de selskapene som jobber med utvikling av nye legemidler og medtech. Her er risikoen skyhøy og behovet for penger stort og hyppig. Og når Inflasjonsspøkelset truer synker aksjemarkedet og særlig etterspørselen etter slike vekstaksjer faller mest.
Annonse kun for helsepersonell
– Vi har et nytt fond og er derfor i investeringsposisjon. Til tross for markedet når butter er det spennende muligheter i helsebransjen drevet av nye teknologier og en oppkjøpsvennlig industri, sier Ingrid Teigland Akay.
– Life science er en internasjonal bransje og det er viktig selskapene også tidlig klarer å hente penger fra internasjonale investorer, sier Grønlien, og det blir betydelig lettere dersom de allerede har på plass norske investorer og vetureselskaper, forteller Grønlien.
Den svenske life science-industrien har nå passert bil-industrien i eksportverdi for landet, og har et stort potensial til å vokse videre. Slikk forklarer sjefen i den svenske legemiddelindudtriforeningen (LIF) Anders Blanck den svenske suksessen - og Ingrid Teigland Akai og Halvard Grønlien forteller hvordan det ligger an i Norge på disse parametrene:
politisk konsensus om å satse på helseindustri og life science,
konkrete strategier som peker ut at Sverige skal være et foregangsland for innføring av presisjonsmedisin i verden,
gjennomføre flere industrifinansierte kliniske studier
øke bruken av helsedata for forskning og innovasjon
Annonse kun for helsepersonell
I podcasten kan du også Teigland Akay og Grønlien snakker om:
Hva de ser etter nå de investerer i helseselskapene
Eksempler på norske suksesselskaper
Behovet for mer kompetanse i helsenæringen
Utålmodigheten etter konkrete statlige tiltak
Bruken av norske helsedata
Formuesskatten er en hemsko for å bygge en sterk norsk helsenæring