Forskning
Nerveforskning belønnes med nobelpris i medisin
De amerikanske forskerne David Julius og Ardem Patapoutian får nobelprisen i medisin for oppdagelsen av nervesensorer for temperatur og berøring.
Resultatene beskrives som banebrytende av Nobelförsamlingen ved Karolinska Institutet i Stockholm.
Evnen til å oppfatte varme, kulde og berøring er avgjørende for vår overlevelse og er en forutsetning for å oppleve og tolke verden rundt oss. I vårt daglige liv tar vi disse sanseinntrykkene for gitt, men hvordan oversettes temperatur og trykk til nervesignaler?
– Oppdagelsene utgjorde startskuddet for en rask utvikling som innebærer at vi nå forstår hvordan fornemmelsen av varme, kulde og ulike mekaniske stimuli kan oppstå i nervesystemet vårt, heter det i begrunnelsen.
– I dagliglivet tar vi disse sanseinntrykkene for gitt. Men hvordan oversettes temperatur og trykk til nervesignaler? Årets nobelprisvinnere har besvart dette spørsmålet.
Chilipepper
Julius (65) er professor ved University of California i San Francisco, mens Patapoutian er professor ved Scripps Research, et forskningsinstitutt som også ligger i California.
På slutten av 1990-tallet studerte Julius stoffet kapsaicin, som finnes i chilipepper, for å identifisere nervesensorer som gjør det mulig for huden å respondere på varme.
I fjor mottok de to amerikanerne den norske Kavliprisen for forskningen på nerveimpulser. De har «frembrakt ny innsikt i fysiologi og sykdom hos mennesker», het det den gang i begrunnelsen som ble offentliggjort av Kunnskapsdepartementet.
Barføtt på gresset
Prisen i fysiologi eller medisin er den første som er kunngjort av årets nobelpriser. Det er Nobelförsamlingen ved Karolinska Institutet som utpeker vinnerne av denne prisen.
Den består av nobelmedaljen i gull og 10 millioner svenske kroner som deles mellom de to vinnerne.
Uavhengig av Julius' forskning har Patapoutian oppdaget sensorer i celler som responderer på press og mekaniske stimuli. Uten denne typen sansing ville vi ikke kjent gresset under føttene når vi går barbeint ute om sommeren, påpeker Nobelförsamlingen.
Arbeidet med å velge ut årets vinnere har pågått samtidig som verden har vært rammet av koronapandemien. Nobelförsamlingen valgte likevel å følge Kavli-juryens eksempel og belønne forskning på nerveimpulser – og ikke forskere som har jobbet med virus.