Folketrygden kan i fjor ha dekket så mye som 341 millioner kroner til pasienter som ikke benyttet diabetesmedisinen Ozempic til å regulere diabetes, men som slankemiddel. Professor mener dette er ren svindel. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Foto: Frederik Ringnes
Folketrygden betalte ut 1,4 milliarder kroner i refusjoner til populær diabetesmedisin i fjor
Over 64.000 nordmenn fikk i fjor dekket diabetesmedisinen Ozempic på blå resept. Over 15.000 av dem kan ha fått dekket medisinen på feil grunnlag. Det betyr at 341 millioner kroner feilaktig kan ha blitt utbetalt av folketrygden.
Diabetesmedisinen har de siste årene blitt svært populær ettersom den i tillegg til å hjelpe med reguleringen av diabetes også har sultdempende effekt, og dermed er vektreduserende. Populariteten har ført til at det i perioder har vært vanskelig å skaffe nok.
Annonse kun for helsepersonell
Medisinen skal i utgangspunktet kun skrives ut på blå resept til pasienter med diabetes type 2 som også bruker andre legemidler for å regulere sykdommen, men i fjor ble det avdekket at mange pasienter får skrevet ut medisinen på feil grunnlag og benytter den som ren slankemedisin.
Aftenposten skriver at Helsedirektoratet i fjor utbetalte nesten 1,4 milliarder kroner i refusjoner til diabetesmedisinen, som inneholder virkemiddelet Semaglutid. Det gjør legemidlet til Norges største målt i omsetning. Totalt fikk 64.479 pasienter skrevet ut medisinen på blå resept, som gjør at de kun betaler en egenandel på 520 kroner hver gang istedenfor flere tusen kroner. I 2024 er egenandelstaket satt til 3165 kroner. Når man går over den grensen får pasienten frikort, som betyr at man slipper å betale egenandel ut kalenderåret.
– Veksten i 2023 ble svært høy. Noe av økningen skyldes flere pasienter som er satt på legemiddelet, men også at mangel på legemiddelet har ført til høyere utgifter, skriver avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet i en rapport.
Annonse kun for helsepersonell
I fjor ble det anslått at rundt en tredel av dem som fikk medisinen på blå resept i 2022, fikk den på feil grunnlag. I 2023 har – ifølge Aftenposten – rundt 15.900 pasienter fått medisinen på blå resept, noe som betyr at 341 millioner kroner feilaktig er betalt av folketrygden.
– Det er svært kritikkverdig at leger bryter regelverket. Det blir en slags svindel av trygdevesenet, sier professor Jøran Hjelmeseth til avisen. Han er en av landets fremste fagpersoner på fedme og overvekt.
Diabetesforbundet mener Norge bør gjøre som Sverige og fraråde å skrive ut medisinen til andre enn diabetikere.