Legemidler og biotek
1 million nordmenn har fedme - Nye slankelegemidler hjelper mange
Norge er rammet av en fedmeepidemi. Dårlig diett og lite aktivitet har ført til at 1 million er rammet av fedme. Det er hver fjerde nordmann! Fedme er en kronisk sykdom som har store psykiske og fysiske konsekvenser. Overlege Eli Heggen behandler mange pasienter med fedme. Hun sier at fedme vil utgjøre en av de aller største helseutfordringene i Norge de kommende årene og at sykdommen gir alvorlige psykiske og fysiske konsekvenser for pasientene.
Som å vinne i OL
Eli Heggen forteller at hun har fedmepasienter i alle aldre. De fleste er middelaldrende, men mange av pasientene er ungdommer som har fedme og utviklet diabetes type 2 - det man tidligere kalte for aldersdiabetes. De fleste av pasientene til Eli Heggen har forsøkt et utall av slankekurer, men uten hell. Etter en tid går vekten opp.
- Har man først blitt overvektig eller utviklet fedme er det å komme tilbake til normalvekta like vanskelig som å vinne i VM. Å holde seg der er som om å vinne i OL, sier hun.
Nye slankelegemidler kan være redningen
Men nå har det kommet to slankelegemidler som pasientene kan få betalt av det offentlige. Dette er Mysimba og Saksenda. Slankelegemidlene fungerer slik at de demper sult og suget etter mat og øker metthetsfølelsen. To problemer som mange med overvekt sliter med.
- Disse legemidlene forskrives til pasienter som har prøvd alt og som er fortvilet og som trenger en dytt for å komme i gang igjen med å slanke seg, eller vi kan bruke dem som en ekstra drahjelp til de som allerede har klart å gå noe ned i vekt men som vil ytterligere ned, forteller Eli Heggen.
Gode resultater
Eli Heggen sier at pasientene som får Mysimba og Saksenda i gjennomsnitt går ned mellom 5 og 10 prosent i vekt.
- Men bak dette tallet skjuler det seg at noen ikke har noe effekt i det hele tatt og bør slutte med medisinen, mens andre får en veldig stor effekt - for eksempel en vektreduksjon på 15 til 20 prosent, sier hun.
Fastleger kan skrive ut resept på Mysimba og Saksenda om pasientene har en BMI over 30 eller har en BMI på over 27, og i tillegg en vektrelatert tilleggstilstand, som høyt blodtrykk, type 2 diabetes, nattlig pustestopp/søvnapne eller høye nivåer av fett i blodet.
- Men disse legemidlene er ikke på vanlig blåresept, men på det som kalles individuell refusjon. Det betyr at fastlegen må søke helfo om refusjon for hver enkelt pasient. Med den nye portalen som kom i januar i år er det svært enkelt for fastlegen å søke individuell refusjon, påpeker Eli Heggen.