Leder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen er kritisk til endringen i fastlegetilskudd som regjeringen foreslår.
Hanna Johre / NTB
Allmenlegeforeningen: – Ingen har etterlyst denne endringen
– Ingen har etterlyst denne endringen, sier leder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen. Han er skeptisk til tilskuddsordningen regjeringen har foreslått. LHL er glad for at regjeringen gjør grep i fastlegeordningen, men kaller det «et enkelttiltak» og forventer mer.
– Vi er helt avhengige av bedre økonomi hvis vi skal redde fastlegeordningen og få flere leger inn. Legene vil ha forutsigbarhet, og endringen som de legger opp til nå, gir en mye større grad av uforutsigbarhet rundt hvordan økonomien vil slå ut for den enkelte lege, sier Klev til NTB.
Annonse kun for helsepersonell
Særlig fjerningen av det såkalte «knekkpunktet», at legene får et noe lavere basistilskudd for hver pasient over 1.000 pasienter, møter kritikk fra Allmennlegeforeningen.
– Vi hadde et veldig transparent og fint system som alle opplevde var rettferdig, så det er ingen som har etterlyst denne endringen. Vi ser ikke helt hvorfor regjeringen ser seg nødt til å gjøre en slik endring midt i fastlegekrisen, sier Klev.
Han sier det er bra man styrker basisfinansieringen, noe regjeringen gjør – med 720 millioner kroner, eller 20 prosent. Problemet, mener Klev og allmennlegene, er at det vil føre til store forskjeller i hvordan økningen slår ut for den enkelte lege. Noen leger kan til og med risikere å gå ned i tilskudd, sier han.
Annonse kun for helsepersonell
– Vi er ikke trygge på at denne modellen vil speile det reelle arbeidspresset som fastlegene opplever der ute, og bommer man på det, bommer man kraftig.
LHL forventer mer
LHL er glad for at regjeringen gjør grep i fastlegeordningen, men kaller det «et enkelttiltak» og forventer mer.
LHL er glad for at regjeringen gjør grep i fastlegeordningen, men kaller det «et enkelttiltak» og forventer mer.
Annonse kun for helsepersonell
– Fastlegeordningen er i krise. Denne rammer de kronisk syke hardt, og LHL er glad for at regjeringen nå tar grep som er ment å gi våre pasientgrupper bedre oppfølging, sier generalsekretær Frode Jahren i LHL.
Foreningen jobber for mennesker med hjerte-, kar- og lungesykdommer, samt flere andre sykdomsgrupper.
Han sier likevel at LHL forventer «flere kraftfulle grep» og sier dagens tiltak ikke er nok. Regjeringen foreslår å gjøre om måten basistilskuddet tildeles på, slik at leger med pasienter med større behov for hjelp kan få mer.
– Et viktig tiltak LHL ønsker, er innføring av profesjonsnøytrale takster slik at flere yrkesgrupper kan avlaste fastlegene. Det reduserer presset på legene og bidrar til en bærekraftig ordning for pasientene, sier Jahren.