Legemidler og biotek

Immunterapien har imponerende effekt på pasienter med livmorhalskreft som har kort tid igjen å leve. Kreftlegen mener dette vil endre hvordan vi behandler pasientene

Jeg er ikke i tvil om at resultatene fra immunterapistudien vil endre måten vi behandler pasientene på. Vi er vant til å se studier som øker tiden til at kreften kommer tilbake, men som ikke alltid gjør at pasientene lever lenger. Men med pembrolizumab (Keytruda) får pasientene en betydelig fordel både på progresjonsfri overlevelse og ikke minst på totaloverlevelsen som økte med 8 måneder. Det er i stor grad ganske unge pasienter som dette gjelder slik at studieresultatene er svært meningsfulle.

Publisert

Det sier overlege førsteamanuensis Kristina Lindemann. Hun mener at KEYNOTE-826 studien er den viktigste gynekologistudien på årets store europeiske kreftkonferanse - ESMO.

Studien testet ut Keytruda i kombinasjon med dagens standardbehandling som er kjemoterapi og bevacizumab på pasienter med tilbakevendende, vedvarende eller metastatisk livmorhalskreft.

Nå håper hun at Beslutningsforum vil innføre denne behandlingen så snart som mulig slik at pasientene kan starte med denne behandlingen. Inntil det skjer er den eneste muligheten for pasienter med denne diagnosen å bli behandlet med immunterapi å delta i BEAT-studien som Lindemann leder. Studien - som nå er ferdig rekruttert - tester en annen immunterapi - atezolizumab (Tecentriq) - i kombinasjon med dagens standardbehandling.

KEYNOTE-826 viser at å legge til pembrolizumab til dagens standardbehandling som er kjemoterapi og bevacizumab reduserte risikoen for død (OS) med 33% og sannsynligheten for sykdomsprogresjon eller død (PFS) med 35%. Hun går også gjennom Empower Cervical 1 - som viser en overlevelsesgevinst med cemiplimab (Libtayo )som monoterapi på nesten fire måneder på andrelinjebehandling av kvinner med tilbakevendende livmorhalskreft.

Lindemann er også leder av den Nasjonale Kompetansetjenesten for gynekologisk kreft på Oslo universitetssykehus.

Powered by Labrador CMS