Legemidler og biotek
Kerendia reduserer risiko for alvorlige kardiovaskulære hendelser
Kerendia reduserte risikoen for alvorlige kardiovaskulære hendelser med 13 prosent hos pasienter med kronisk nyresykdom og type 2-diabetes. Resultatene skyldes primært at pasientene oppnådde en 29 prosent reduksjon i sykehusinnleggelser.
Det viser de siste resultatene FIGARO-DKD studien som inkluderer 7437 pasienter fra 47 land med type 2 diabetes og kronisk nyresykdom (CKD).
Forskerne observerte også en ikke-signifikant men gunstig trend i reduksjon av alvorlige nyreutfall, inkludert en reduksjon i behov for nyretransplantasjon blant pasientene i finerenon-armen.
Les alle nyhetene fra ESC her.
Median oppfølgingstid var 3,4 år Studien evaluerte effekten og sikkerheten til Kerendia (finerenon) mot placebo når den ble lagt til standard behandling hos pasienter med kronisk nyresykdom (CKD) og type 2 diabetes (T2D). Pasientene som deltok i FIGARO-DKD-studien hadde en mindre alvorlig nyresykdom enn de som deltok i FIDELIO-DKD-studien.
Kerendia er et legemiddel av typen Ikke-steroid og selektiv mineralkortikoidreseptor-antagonist (MRA). Studien ble presentert under en hot Line session på den europeiske hjertekongressen ESC Og den ble samtidig publisert in New England Journal of Medicine.
Resultatene viser at Kerendia reduserte risikoen for det sammensatte primære endepunktet som er kardiovaskulær død eller ikke-dødelig hjerteinfarkt, ikke-dødelig hjerneslag eller sykehusinnleggelse som følge av hjertesvikt med 13%.
Nådde sitt primære endepunkt
Blant pasientene som ble inkludert i analysen inntraff det primære endepunktet hos 458 av 3686 pasienter (12,4%) i finerenongruppen og hos 519 av 3666 pasienter (14,2%) i placebogruppen
FIGARO-DKD-studien nådde dermed sitt primære endepunkt. Finerenon ble godt tolerert, noe som er i samsvar med sikkerhetsprofilen sett i tidligere studier.
- Til tross for dagens behandlingsalternativer, har pasientene fortsatt høy risiko for progresjon til nyresvikt og kardiovaskulære hendelser, sier professor Gerasimos Filippatos. Han er professor i kardiologi ved Universitet i Aten en av forskerne bak FIDELIO-DKD og FIGARO-DKD studiene.
Her kan du se presentasjonen av studien som ble gjort av doktor Bertram Pitt, som er professor emeritus på University of Michigan School of Medicine.
Omfattende studie
De nye dataene gir ytterligere innsikt i potensialet til finerenon for å forsinke progresjon av kronisk nyresykdom og redusere risikoen for kardiovaskulære hendelser hos disse sårbare pasientene, doktor Christian Rommel. Han er leder for forskning og utvikling i Bayer farmasøytiske divisjon.
I tillegg fant forskerne i Fidelity-studien - som er en analyse av Figaro-DKD- og Fidelio-DKD - at Kerendia reduserte risikoen for kardiovaskulære utfall med 14% sammenlignet med placebo på alle stadier av CKD. Figaro- og Fideliostudiene inkluderte mer enn 13 000 pasienter fra 48 land. Fidelio-studien ligger til grunn for at Kerendias ble godkjent av FDA, viste at legemidlet forhindret fall i nyrefunksjon, og sett i forhold til placebo, reduserte nyrehendelsene med 18% og kardiovaskulære hendelser med 14%. Det europeiske legemiddelbyret EMA holder på å vurdere om Kerendia skal gis markedsdsføringstillatelse i EU og dermed også i Norge.