Legemidler og biotek
FDA har godkjent den første immunterapien mot tarmkreft. Norsk kreftlege: Bør vurderes som den foretrukne behandlingen også for norske pasienter
Det amerikanske legemiddelverket har på rekordtid godkjent bruken av immunterapi i førstelinje for pasienter med tarmkreft. FDA sa ja til at Keytruda (pembrolizumab) kan gis som monoterapi til nydiagnostiserte pasienter som har spredning fra tykk- eller endetarmskreft hvor det foreligger mikrosatelitt instabilitet (MSI-H).
Dette er første gang en immunterapi har blitt godkjent for nydiagnostiserte pasienter med denne diagnosen.
I Norge er standardbehandlingen for disse pasientene kjemoterapi, men overlege Eva Hofsli som er leder i Norsk Gastrointestinal Cancer Gruppe (NGICG) mener at Keytruda som monoterapi bør vurderes som den foretrukne førstelinjebehandling også for norske pasienter.
Lever 8,3 måneder lengre
FDA sin godkjenning baserer seg på KEYNOTE-177 studien som ble presentert på ASCO20 for en måned siden. Dette er en internasjonal multisenterstudie, der 307 pasienter - også norske - deltok. Studien viste at immunterapien Keytruda gir en betydelig bedre progresjonsfri overlevelse (PFS) blant pasienter med en DNA-mutasjon som har spredning fra tykk- eller endetarmskreft enn kjemoterapi. Pasientene som fikk immunterapien i førstelinje hadde 8,3 måneder lengre progresjonsfri overlevelse enn kontrollgruppen som fikk kjemoterapi.
Du kan lese alle sakene om ASCO20 her:
MSI-H forekommer hos 15% hos alle som har tarmkreft. Hos de resterende 85% kan det være andre genfeil eller mekanismer som er årsak til at en har fått kreft. Av pasienter med spredning, så er det om lag 5% som har svulst med MSI-H.
50 prosent dør med dagens standardbehandling
Eva Hofsli forteller at denne pasientgruppen har liten effekt av kjemoterapi slik at immunterapibehandling blir svært viktig for disse pasientene. I dag dør om lag 50 prosent av pasientene mellom førstelinje- og andrelinjebehandlingen der de norske pasientene får tilbud om immunterapi. - Det er derfor svært aktuelt å sløyfe kjemoterapi og i stedet starte med immunterapi som førstelinjebehandling for disse pasientene sa hun til HealthTalk da vi intervjuet henne om KEYNOTE-177 studien.
Hva med norske pasienter?
Vedtaket til FDA gjelder bare amerikanske pasienter. Før norske pasienter eventuelt kan få tilgang til denne behandlingen må den europeiske legemiddelmyndigheten EMA gi markedsføringstillatelse. Det vil trolig skje om ikke lenge.
Men anstøtsstenen er som vanlig Beslutningsforum som må vedta å finansiere behandlingen i norske sykehus.
I dette tilfellet foreligger det et stort udekket medisinsk behov og det vil være krevende for Beslutningsforum å si nei. Men erfaringsmessig tar det lang tid før Beslutningsforum fatter et positivt vedtak siden det først skal gjøres grundige helseøkonomiske utredninger.
Men det at Keytruda ble godkjent svært raskt gjennom FDAs «Priority Review» og at FDA kaller denne behandlingen for et avgjørende paradigmeskifte setter et betydelig press på Beslutningsforum. Beslutningsforum vil også formodentlig ha med seg overlege Eva Hofslis økonomi resonnement: - Kostnaden ved å innføre Keytruda blir neppe avskrekkende siden pasientene som i dag får tilbakefall etter å ha blitt behandlet med immunterapi allerede i dag får immunterapi som andrelinjebehandling.